söndag, september 28, 2008

Världens fattiga får betala för våra utsläpp

Regeringen vill flytta biståndspengar till klimatåtgärder. I klartext betyder det att världens fattiga bestraffas för vår överkonsumtion. Så säger vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson, Hans Linde och Jens Holm i en debattartikel som publicerades i Göteborgsposten

Den borgerliga regeringen säger sig vilja "storsatsa" på klimatbistånd. Det kan tyckas positivt, men det finns tyvärr inga nya pengar i denna satsning. I stället handlar det om en omfördelning av redan utlovat bistånd. Fyra miljarder kronor ska under de kommande åren flyttas från biståndsbudgeten till klimatåtgärder i Syd. Det kommer tydligt att begränsa Sveriges arbete för att minska fattigdomen, få fler barn i skolan, hejda spridningen av hiv/aids med mera. Först ska världens fattiga betala det tyngsta priset för de klimatförändringar som vi i den rika världen bär huvudansvaret för, sen ska de själva stå för kostnaderna genom att redan utlovat bistånd går till klimatåtgärder istället för fattigdomsbekämpning. Det kan vi inte se som en satsning, det är att bestraffa världens fattiga - dubbelt upp!

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag hörde nyligen en generell anmärkning mot Alliansens "storsatsningar": först skär de ner av bara h-e, så väntar de ett tag och slänger in lite nya pengar (men inte så mycket så att det täcker de tidigare nedskärningarna) och så utropar man det hela som en "storsatsning". Och en del folk går på finten.

Nicke Grozdanovski sa...

ja visst, de tar 100 % med ena handen och ger 50% av samma sak med andra handen och kallar den för satsning.