måndag, september 15, 2008

EU ska inte lägga sig i arbetsrätten

I spåren efter Lavaldomen står det nu klart vad svenskarna tycker om EU och den svenska arbetsmarknaden. I en ny Sifoundersökning som presenteras den 11 septemberframgår att nära 80 procent av svenskarna anser att EU inte ska lägga sig i hur Sverige organiserar arbetsmarknaden.

Opinionsmätningen visar också att denna åsikt skär genom alla samhällsgrupper, även om det är fler tjänstemän och höginkomsttagare som anser att EU bör bestämma istället för Sverige.
Undersökningen visar att:


* 78 procent av svenskarna tycker att det är en sak för Sverige att besluta om hur Sverige ska organisera arbetsmarknaden. 13 procent tycker det är EU:s sak.
* Det är en större andel bland kvinnor i de yrkesverksamma åldrarna 30-49 år och 50-64 år (82 respektive 86 procent) som tycker det är en sak för Sverige att besluta, än bland män (80 respektive 80 procent).
* Det är en större andel bland arbetare (87 procent), som tycker det är en sak för Sverige att besluta, än bland tjänstemän (72 procent).
* Det är en större andel i det socialistiska blocket (88 procent) som tycker det är en sak för Sverige att besluta jämfört med det borgerliga blocket (69 procent).
* De med högre hushållsinkomst tycker i större utsträckning än de med lägre att det är EU:s sak att bestämma.

- Det här visar på en stor klyfta mellan medborgarna och de folkvalda, säger Eva-Britt Svensson (v), EU-parlamentariker. Medborgarna vill hålla EU borta från arbetsrätten. Men inga partier utom vänsterpartiet är beredda att göra något åt saken och kräva undantag för den svenska arbetsmarknadsmodellen i det nya EU-fördraget.

Inga kommentarer: