söndag, september 14, 2008

Kalmarspöket lever än

Det gick inte att skrämma bort den röda spöket denna afton heller när Hammarby återigen förlorade mot Kalmar FF. Tredje matchen för säsongen blev tredje uddamålsförlusten när Bajen förlorade med 1-2 efter 0-1 i paus.

Redan i den 11 minuten small det bakom Kristoffer Björklund när Louay Chankos skulle rensa bort bollen från straffområdet med en nick. Bollen hamnade olyckligtvis vid Daniel Sobralenses fötter och han drog till en lågt välplacerat skott vid stolpen som Björklund inte kunde nå med fingerspetsen. Kalmar fick alltså det viktiga 0-1 målet och kunde nu få matchen precis dit man ville. Hammarby försökte skapa chanser men den röda försvarsmuren var kompakt. Det kändes som om det var 17 Kalmarspelare i försvaret för varje gång en Hammarbyspelare hade bollen var han omgiven av några Kalmariter. De var överallt på plan och gav inte Hammarby en sekunds lugn och ro. Sen när de erövrade bollen ställde de blixtsnabbt om till anfalls spel och då kändes det som det var 17 andra Kalmarspelare som anföll på en gång. Hammarby hade väldigt svårt att freda sitt mål men spelade ändå bra försvarsspel tyckte jag under större delen av matchen. Men i paus var det en rättvis Kalmarledning.

Andra halvlek var spelmässigt bättre för Hammarbys del. Man hade mycket boll och försökte verkligen skapa målchanser. Man var kvickare i tanke och ben men fortfarande var inte Kalmar speciellt villiga att öppna sitt försvar. Det var ett tillfällighet som gav Bajen den största chansen då en studs ställde en Kalmarback och friställde Charlie Davies som blev lika överraskad som alla andra och fick iväg ett skevt skott som gick utanför. Minuterna senare så ökade Kalmar på till 0-2 och målet var snarlik det första. En långt inkast som Stefan Larsson tar vara på genom att skjuta ett hårt skott bakom en ställd och chanslös Björklund. Minuterna senare hade David Johansson ett hårt pressad skott som tvingade målvakten i Kalmar Peter Wastå till en fin och kvalificerad räddning. Det är det som är skillnaden mellan lagen att Kalmar utnyttjar sina chanser medan Hammarby inte gör det. Det är därför tabellen ser ut som den gör. Men ett mål skulle Hammarby trots allt få. 91.30 stod uret på när Charlie Davies snyggt reducerar till 1-2 när han bredsidar in bollen i mål, fint framspelad av Emil Johansson. Men närmare än så kommer vi inte denna gång.

Det finns en anledning till att Hammarby nu ligger 17 poäng efter Sveriges bästa lag Kalmar FF och det fick vi se i dag. Vi försökte verkligen att vinna men det är jättesvårt att skapa något tryck mot deras mål. De är överallt och är väldigt tunga att möta. Att de dessutom har ett bra självförtroende gör inte saken bättre. De är effektiva framför mål och målar på alla möjliga och omöjliga sätt. Bajen däremot har svårt i de bägge försvarsområden. Trots två misstag som kostar oss poäng så tycker jag ändå att försvaret funkade bra. Det man kunde önska mer är att passningspelet skulle vara bättre och snabbare. Vi slarvar mycket när vi ska spela upp och genast är motståndarna där och hugger för att skapa kontringar. Men det är bara att inse att vi förlorade mot ett bättre lag och att vi även denna gång gav de en match. Nu gäller det att se till att snabbt få tillbaka segerkänslan igen så att det blir positiva tongångar i laget. För just nu känns det tungt och jobbigt för både spelare och oss supporters.