torsdag, september 18, 2008

Vänstern är på plats

Nu är European Social Forum äntligen igång. I Malmö träffas folkrörelser, kyrkor, vänster- och miljöfolk, fackliga organisationer, osv. för samtal, seminarier, aktioner och umgänge. Vänsterpartiet är naturligtvis på plats.

Förutom partiledare Lars Ohly kommer i princip halva partistyrelsen, många ur riksdagsgruppen och massor av folk från kommuner, landsting, partiföreningar och distrikt till Malmö för att delta i arrangemanget.
- Jag ser verkligen fram emot att komma ned på European Social Forum. Det är ett unikt tillfälle för mig att träffa engagerade människor från hela Europa. För att politisk förändring ska vara möjlig så krävs engagerade sociala rörelser som skapar tryck på politiken. Det är ett av skälen till att ESF är så betydelsefullt, säger Lars Ohly.

Anneli Philipsson, från vänsterpartiet, invigningstalade på ESF:
- Vi är människor från i stort sett hela Europa och stora delar av övriga världen som samlas på European Social Forum. Vi har alla olika erfarenheter och olika bakgrund. Några kommer från länder som är eller har varit utsatta för imperialismens härjningar. Andra av oss kommer från länder som utför en del av dess ödeläggelser. Vi befinner oss i olika delar av världen och har olika möjligheter och förutsättningar. Men tillsammans bär vi på våra historiska erfarenheter av den politiska kampens nödvändighet. Vi förenas i den internationella solidariteten, i insikten om att det går att skapa en värld där människors behov och rättigheter ska vara styrande, sade Anneli Philipsson i sitt inledningstal på ESF.

Inga kommentarer: