måndag, september 01, 2008

Bajen utan chans på Olympia

Hammarby åkte på en rejäl mina i kvällens match mot Helsingborg på Olympia. 1-5 skrevs slutresultatet och det var en förlust som kändes för Bajen. Helsingborg vann hur rättvist som helst men kanske blev det något mål för stort. I Hammarby saknades, förutom de långtidsskadade spelarna, även Louay Chanko, Christian Traoré och den för Holländska klubben Groningen klara Petter Andersson.

Det innebar att Maic Sema fick göra sin allsvenska debut när han fick hoppa in efter paus och han var bra. Han gav Bajen det fart, vilja och energi som saknades i första 45 minuterna. Bra var även Charlie Davies och Nathan Paulse på topp som verkligen försökte trots urusla bollar att jobba med. Annars var det ett slätstruket Hammarby vi fick se denna kväll på Olympia där hemmalaget fick matchen exakt dit man ville. Helsingborg tog till vara på de chanser som uppstod i första halvlek. Bl a 0-1 målet som var en bjudning från Mikkel Jensen där han slår en indianare till Henke Larsson som i sin tur slår ett inlägg som Christoffer Andersson utnyttjar genom att göra 1-0 i den 14 minuten. 2-0 gör sedan Henrik Larsson i den 37 minuten. Första halvlek ska vi bara glömma om man är Bajare. Det var inte mycket som stämde i de grönvita spelet.

Andra halvlek blev bättre ur Hammarby synvinkel. Man började löpa och hitta varandra med passningspelet och satte allt på ett kort för att reducera HIF.s ledning. Man skapade en del farliga lägen men Daniel Andersson i hemmamålet hade inte några större bekymmer att freda sitt mål.

I stället kom 3-0 efter en hörna i den 59 minuten där Hannu Patronen nickar bollen i mål. I den 62.a minuten kommer Hammarbys enda mål då Charlie Davies får upp farten och kommer förbi Helsingborg försvaret och från distans sätter säkert in 1-3. Detta mål gör att Bajen får upp ångan och man körde hårt för att få in den så viktiga andra målet för att få absolut målmässig kontakt med Helsingborg . Man skapade ett par farliga hörnor där Paulse var framme med sina hårda nickar. Vid en av dessa hörnor tvingades Daniel Andersson i Helsingborg målet till en kvalificerad räddning på en stenhård nick från Paulse

På slutet satte tränare Tony Gustavsson allt på ett kort då han bytte ut två försvarare David Johansson och Suleyman Sleyman mot två anfallare Olof Guterstam och Freddy Söderberg. Dessa byten skedde med kvarten kvar av matchen. Med fyra anfallare på plan samtidigt skulle tokoffensiven ge resultat var det meningen men tyvärr var Helsingborgsförsvaret kompakt och Hammarby hade svårt att hitta några luckor. Passningspelet måste vara av bra kvalité med fart och säkerhet om man ska lyckas dyrka upp ett starkt försvar. Tyvärr saknade Hammarby detta kvalitativa passnignsspel. I stället sticker Henrik Larsson upp i den 84 minuten och vackert gör 4-1 bakom en chanslös Kristoffer Björklund. Sen av bara farten gör Roman Kienast 5-1 i den 90 minuten och fullbordade Hammarbys svarta kväll på Olympia.