fredag, september 19, 2008

Nej till fler aktörer inom äldreomsorgen

Emmaboda kommuns Socialnämnd beslutade i går att man inte ska söka statsbidrag för att undersöka intresset för fler aktörer att verka inom äldreomsorgen. Vänstermajoriteten som består av vänsterpartister och Socialdemokrater tyckte att vi ska sträva efter att behålla äldreomsorgen i kommunal regi även i fortsättningen. Alla de borgerliga ledamöterna var föga överraskande mot detta och i den följande voteringen blev det 6-5 till vänstermajoriteten.

Jag tycker detta var ett bra beslut. Eftersom vi i vänstermajoriteten inte tycker att kommunal verksamhet ska konkurrensutsättas finns det ingen anledning att söka statsbidrag för att undersöka intresset. Det finns andra saker i kommunen att lägga tid och pengar än detta.

Detta fick vice ordförande i Socialnämnden Stefan Nyström (m) att utbrista:

- Det verkar som socialdemokrater och vänsterpartister får allergi så fort de hör talas om privatisering och konkurrensutsättning.

Jag håller med Stefan Nyström i hans åsikt. Visst får man lite allergiutslag både här och där när orden privatisering och konkurrensutsättning av kommunal verksamhet kommer till tals. Precis som alliansen fick "allergi" och valde att hoppa av den näringslivsgrupp som skulle arbeta fram ett näringslivsprogram bara för att vi beslöt på fullmäktige i november i fjol att inte arbeta med frågor rörande avknoppning av kommunal verksamhet.

Jag anser att det finns områden som inte ska konkurrens utsättas, som inte ska sträva efter att ge så hög vinst som möjligt till privata ägare utan sträva till att se till människors grundläggande samhälliga behov tillgodoses utan avkastningskrav. Äldreomsorg är en sådan verksamhet.

Inga kommentarer: