tisdag, september 02, 2008

Hyckleri, Littorin

Arbetsmarknadsministern Littorin oroar sig i SvD idag över det ökande antalet dödsolyckor på arbetsplatserna - det är inte annat än kvalificerat hyckleri från hans sida. De neddragningar som regeringen gjorde, när den tillträdde, i Arbetsmiljöverket är en av de direkta orsakerna till problemet.

- Att lägga in 33 miljoner när man beslutat ta bort 155 miljoner tidigare, och sedan lanserade det som en "nysatsning" är ett hån mot alla människor som har blivit drabbade av arbetsmiljörelaterade hälsoproblem. Dessutom togs över 300 miljoner togs bort när Arbetslivsinstitutet lades ner. Littorin skäms inte över sitt och regeringens siffertrixande och verkar ha satt det i system, senast igår kunde vi läsa om regeringens sk satsning på vuxenutbildningen på 600 miljoner, att regeringen skar ned exakt 600 miljoner just på KOMVUX under 2006 låtsas de inte om. Det börjar likna systematiskt alliansmanipulation, SAM i regeringens tappning, säger Torbjörn Björlund (v), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Littorin talar om Tarzanmentalitet men är själv som Grodan Boll - som hoppar hit o dit - först gör han och regeringen en rejäl nedskärning sen så "återsatsar" de pengarna, i det här fallet över 100 miljoner mindre, och lanserar det som en nyhet. Det känns som om ministern inte riktigt har koll på vad han håller på med.

- Hade Arbetsmiljöverket fått behålla de miljonerna som Littorin skar ned samt de 40 miljoner som man tog bort bla för utbildning av skyddsombuden hade man kunnat arbeta mer med SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete, tillsammans med facket, och därmed hade man sannolikt kunnat förhindra många av de olyckor som nu inträffat. Inte minst hade skyddsombuden ute på fältet kunnat göra ett mycket mer gediget arbete. Återigen lägger regeringen skulden på de som skadas o förolyckas. Regeringen måste sluta hyckla och erkänna istället att dess politik skapar de problem vi står inför inom arbetsmiljöarbetet, avslutar Björlund.

Inga kommentarer: