onsdag, april 23, 2008

Satsa på skolbiblioteken

Skriv in krav på skolbibliotek i skollagen. Det föreslår vänsterpartiets Siv Holma, ordförande i kulturutskottet, idag på Världsbokdagen.

- Tillgången till böcker är så viktig på många sätt. Vi behöver en politik som förbättrar ungdomars läsförståelse och stärker allas möjlighet att ta till sig skolkunskaper. Därför vill vi att kravet på skolbibliotek skall stå i skollagen, säger Siv Holma (v), riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet.

Bibliotekslagen slår fast att det ska finnas skolbibliotek i grundskolan och gymnasiet för att stimulera läsning och tillgodose behov av utbildningsmaterial. Men det har visat sig att de ansvariga skolledarna, på varje enskild skola, inte alltid känner till bibliotekslagens krav.

- Det finns ingen grundläggande definition av vad ett skolbibliotek är. Jag tycker inte att några bokhyllor i ett uppehållsrum räknas som ett bibliotek. Kraven på tillgänglighet, kvalitet och personalkrav måste preciseras, fortsätter Siv Holma.

Vänsterpartiets fem punkter för att förbättra skolbiblioteken är:- Skriv in kravet på skolbibliotek i skollagen. - Skärp kraven på vad som räknas som ett skolbibliotek. Precisera personalkompetens, innehåll och tillgänglighet.

- Tydliggör vem som ansvarar för att främja, följa och utvärdera skolbiblioteksverksamheten.
- Ge förskolorna tillgång till ett rejält bokbestånd.

Inga kommentarer: