fredag, april 25, 2008

Regeringens handlingsplan missar målet

I går fattade riksdagen beslut om regeringens handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor. Vänsterpartiet menar att regeringen missar de strukturella orsakerna till mäns våld mot kvinnor i den viktiga handlingsplanen. Därför kommer det bli svårt för regeringen att ta ett samlat grepp på problemet.

- Mäns våld mot kvinnor och barn inte har minskat. Vi menar att kvinnojourernas praktiska arbete bör ligga till grund för förståelsen av våldet. Om regeringen inte ser kopplingen mellan mansvåldet och den ojämlika fördelningen av makt mellan kvinnor och män slår det fel, säger Eva Olofsson (v), riksdagsledamot i socialutskottet.

Förra året anmäldes över 26 000 fall av misshandel mot kvinnor och över 4 700 våldtäkter. Kvinnojourerna tvingades säga nej till hälften av de hjälpsökande kvinnorna på grund av platsbrist. Samtidigt ökade antalet förfrågningar från polis, kommuner och skola med nästan trettio procent. Vänsterpartiet kräver att staten ska ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för kvinnojourernas arbete. Regeringen har inte presenterat någon lösning i handlingsplanen.

- Tyvärr brister handlingsplanen på flera punkter. Ingen av regeringens åtgärder riktar sig särskilt till äldre kvinnor. Män utsätter även äldre kvinnor för våld och sexuella övergrepp. Kvinnor som lever gömda och är papperslösa är en grupp som i dag helt saknar skydd som inte alls nämns i handlingsplanen. När det gäller kvinnor med funktionsnedsättning talar regeringen i stället om våld mot ”funktionshindrade” och synliggör alltså inte könsaspekten, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: