lördag, april 19, 2008

Höjda hyror slår mot låginkomsttagare

I går presenteras en statlig utredning om allmännyttans villkor. Vänsterpartiet riktar kraftig kritik mot utredningens förslag om marknadshyror och att kommunala bostadsbolag blir skyldiga att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter.

- Människor kommer inte att ha råd att betala de kraftigt höjda hyrorna. Det är en cynisk politik. Attraktiva områden riskerar att i ännu högre utsträckning bli segregerade enklaver där endast höginkomsttagare kan bo. Det stora flertalet människor kommer däremot att förvisas till bostäder i städernas ytterområden där det redan i dag i många fall råder bostadsbrist, säger Lars Ohly (v), partiordförande

Utredningen föreslår införande av s.k. efterfrågestyrd hyra, vilket i praktiken innebär att hyran kan fördubblas i attraktiva områden. Stockholmarna kommer att drabbas värst med hyreshöjningar på mellan 30 och 150 procent. Dagens hyrestak ska dessutom avvecklas.

- Låginkomsttagare, arbetslösa, ungdomar och människor som är hemlösa marginaliseras ytterligare på bostadsmarknaden, säger Lars Ohly.

Förslaget är att framtidens allmännytta i alla lägen måste gå med vinst, och blir alltså skyldiga att ombilda sina lägenheter till bostadsrätt. Inte ens lekplatser får byggas om dessa inte bidrar till en bättre lönsamhet. Egon Frid, bostadspolitisk talesperson för vänsterpartiet, menar att regeringens utredning tydligt värderar en boendeform framför en annan.

- Om det här blir verklighet innebär det ett slutgiltigt farväl för allmännyttan i Sverige. Det minskade nybyggandet av hyresrätter och utförsäljningen av allmännyttan riskerar tillsammans med utredningens förslag att helt sänka hyresrätten som upplåtelseform, säger Egon Frid (v), riksdagsledamot i civilutskottet.

- Det råder ju brist på hyresrätter med rimliga hyror! Därför behöver vi en bostadspolitik som ger stöd till byggandet av dubbelt så många hyresrätter som idag, och dessutom garanterar rimliga hyror, säger Egon Frid

Inga kommentarer: