måndag, april 14, 2008

Hammarby IF- AIK 1-1

Kvällens heta Stockholms derby hade allt som man kan begära om inte några jävla idioter på läktarna än en gång mördade fotbollen. Det är oerhört frustrerande att dessa idioter ska förstöra för så många andra som ger sitt allt för sitt lag man älskar. Men vi tar matchen från början.

Innan match blev alla Bajare chockade när det visade sig att reservmålvakten Kristoffer Björklund skulle stå i målet i stället för Rami Shaaban som insjuknade innan match. Men Björklund skulle visa sig stå emot alla AIK:s attacker under matchen… i alla fall nästan.

AIK inledde matchen bäst med ett högt aggressivt försvarsspel. Hammarby såg inte alls ut att vara på tårna utan spelade nervöst och med obefintligt passningsspel. Daniel Mendes i AIK får nästan öppet mål när han rundar Kristoffer Björklund som hamnat lite på mellis. Men Mendes skjuter bollen över målet. Gnagarna fortsatte att trumma på och Hammarbyförsvaret hade en del bekymmer att få undan bollen. Men målvakten Kristoffer Björklund växte mer och mer till den vägg som han skulle bli under matchen. Han stod hela tiden rätt placerad och hade kontroll över målchanserna som AIK fick. AIK :s Dulee Johnson var ett ständigt hot. Men Hammarby kämpade bra när inte spelet fungerade och gav inte gnagarna någon tid för att få iväg sina avslut. Efter halva första halvlek kommer Hammarby mer och mer in i matchen. Paulinho hade en farlig nick som AIK målvakten Örlund räddade samt ett friläge där han missade bollen.

Efter ca 30 minuters spel ger en vansinnig bakåtpassning Charlie Davies läge att peta in bollen i mål men Daniel Örlund hinner precis fram och täcker undan bollen. I slutet av halvleken får Hammarby en frispark strax utanför AIK:s straffområde. Frisparken blir farlig….för AIK som får en jättekontring sen frisparken tagit på Mendes ben. Han sätter fart i 70 meter och Bajenförsvaret ser närmast chockad ut och går inte på brassen genast. Mendes får i väg ett skott som Björklund räddar med en benparad, returen går till Mats Rubart som skjuter mot mål men än en gång står Björklund i vägen. Halvleken slutar 0-0 och det ska Hammarby vara mest nöjd med.

Andra halvlek får vi äntligen se ett nytt Bajen. Nu plötsligt tar man för sig på ett helt annat sätt i närkamperna. Passningarna sitter bättre och bättre och löpviljan är bättre än i första halvlek. Den hårt arbetande Charlie Davies kommer mer rätt nu. Hans finurliga bakåtpassning till Petter Andersson var genial. Andersson får iväg ett bra skott som tyvärr Örlund räddar till hörna. Minuterna senare lyfter Louay Chanko in bollen mot mål och jag vet inte vad som händer men Örlund ser osäker ut där och boxar med möda ut bollen till hörna. Hammarby tar över mer och mer och gnagarna ser trötta ut nu. En jättechans får Paulinho att göra 1-0 när han på ett inlägg nickar bollen mot mål. Men AIK:s Daniel Arnefjord nickar med tur och skicklighet bort bollen på mållinjen. Klebèr Saarenpää får tyvärr utgå efter en kollision, lätt hjärnskakning lyder de första rapporterna. Emil Johansson får hoppa in istället och han gör ett bra och piggt inhopp och löper bra på sin kant.

Claudio Dadomo som inte gjorde någon av sina bättre matcher får i den 69 minuten iväg ett fint pass till Charlie Davies som tränger sig och kommer förbi Daniel Arnefjord som dock tar tag i Davies axel och stoppar den starke amerikanen strax utanför straffområdet. Solklar frispark och dessutom gult kort till Arnefjord som är hans andra och därmed får han lämna planen med ett rött kort. Frisparken som följer är av högsta klass. Det är vår egen frisparksspeciallist Louay Chanko som sätter 1-0 snyggt över muren och sen otagbart vid Örlunds vänstra stolpe.

I den 72 minuten ska målskytten Chanko lägga en hörna men då ramlar diverse föremål ner på honom när han ska slå den. Det är papper, tändare och annat som vissa idioter i AIK klacken kastar ner. Trots vädjan från matchsekretariatet så fortsätter det att kastas in saker och domaren Stefan Johannesson väljer helt riktigt att bryta matchen. Efter diverse palaver återtas matchen efter en ca 15 minuters avbrott. AIK flyttar fram sina styrkor för att försöka nå en kvittering. Det tar Hammarby på ett bra sätt vara på när man skapar kontringslägen som så när resulterar i ett 2-0 mål. Närmast är Charlie Davies som i en kontring får ett öppet läge från höger, men skottet går via Örlund till hörna. Men det fanns andra lägen som också mycket väl kunde ha slutat i mål.

Men fortfarande 1-0 till Hammarby när vi går in på stopptid och i den 3 minuten så drogs AIK inhopparen Saihou Jagne ner i Bajens straffområde efter en duell med Christan Traoré och en annan inhoppare, Jorge Ortiz, klev fram får att slå straffen. En snygg straff som Björklund i Bajenmålet slänger sig åt rätt hål och så när räddar. Men den är otagbar och betyder tyvärr 1-1. Synd att inte Björklund fick hålla nollan efter att ha gjort en felfri insats i kvällens derby. Det hade betytt seger för Bajen men nu räckte det bara till en poäng.

Jag tycker vi fick uppleva en bra derbymatch med mycket vilja från två lag som verkligen ville vinna. Det var inte den mest välspelade matchen man har sett men spänningen var det absolut inget fel på. Hade det inte varit för två saker, att AIK kvitterade på slutet efter en straff och att vissa delar av publiken skämde ut sig igen hade man haft ett stort leende på läpparna efter denna derby match.
Att AIK kvitterar på slutet är surt men det är sånt som kan hända i en match så det får man leva med. Men att publiken skämmer ut sig är något som måste fördömas hårt. Det var AIK-supportar som stoppade matchen men även vissa grönvita fans skämde också ut sig under matchen när de kastade smällare. Det gör mig så förbannad att dessa idioter förstör och mördar fotbollen igen. De är så korkade och blåsta att de inte fattar att de förstör för den klubb de säger sig älska. Nog om dessa dårar men de är värda all förakt

Hammarby gör en bra match, åtminstone i andra halvlek. Man borde dock ha stängt matchen i andra halvlek när man hade ett par jättelägen att göra 2-0. Istället så kommer straffen för AIK på övertid. Men kämpaandan tar vi oss med till nästa match och då gäller det att vi sätter lägena när de uppkommer. Måste berömma målvakten Kristoffer Björklund som gör en närmast felfri insats i kväll. Starkt tycker jag av honom att spela så samlad och lugn trots att det var derby. Det märktes också på backlinjen att man litade på honom i andra halvlek. Tycker de allra flesta i Hammarby får godkänt i dag. Louay Chanko spelade alldeles utmärkt och var den bästa utespelaren. Även Charlie Davies får godkänt även om han borde ha satt några bollar i mål. Nu får vi blicka framåt till nästa match som redan är på torsdag mot Helsingborg hemma på Söderstadion.