onsdag, april 23, 2008

Hammarby IF- IF Elfsborg 0-0

Hammarby- Elfsborg spelade 0-0 i en match som präglades av kamp och slarvigt spel. Båda lagen visade upp ett stort kunnande i försvarsspelet medan anfallsspelet var så gott som obefintlig. Hammarby började piggt och hade bra passningsspel mellan spelarna men varje försök till att närma sig Elfsborg straffområdet stoppades effektivt och relativt enkelt av Elfsborg. Det såg ut som det fanns gula spelare överallt och att söderstadion gräsyta hade krymp i takt med bevattningen timmarna innan matchen.

Men det är Boråsarna som skapar matchen första farlighet när Bajen slarvar i försvarsspelet. Det är Anders Svensson som får iväg ett bra skott som dock Kristoffer Björklund räddade. Bajen försökte lyfta upp spelet men hade ohyggligt svårt att skapa något av värde framåt. Anfallsspelet såg stundtals väldigt uddlöst ut. Paulinho får Bajens första farlighet då han lobb nickar bollen efter ett fint inlägg från Erkan Zengin men Johan Willand i Elfsborgs målet får fingertopparna på bollen så den går över. I den tjugofemte minuten får Stefan Ishizaki en bra chans men skottet går strax utanför. Bara någon minut senare får Stefan Ishizaki ytterligare ett bra läge med sin högerfot men skottet går en bit utanför även denna gång. Det blir mer och mer Elfsborg och Hammarby börjar agera mer ängsligt i backlinjen. Man får helt enkelt inte undan bollarna och Boråsarna vinner de flesta närkamper. Hammarbyspelarena spelar utan självförtroende och får man tag i bollen så tjongar man iväg den så fort som möjligt utan någon tanke bakom. Man verkar otroligt rädd att göra något kreativt med den.

Elfsborg skapar några farligheter på slutet men Kristoffer Björklund spelar och agerar med ett förvånansvärt lugn och harmoni. Dock är det Hammarby som genom Sebastian Castro-Tello skapar halvlekens farligaste chans då han placerar bollen i underkanten av ribban på övertid. Men 0-0 i paus.

Det blir en något bättre andra halvlek från Hammarby sida som startar nästan exakt på samma sätt som den första. Med Hammarby som spelade en nätt passningsspel mellan varandra utan att för den skull göra något effektivt av det. Det blir mest spel sida till sida eller bakåt. Matchens höjdpunkt är när Kristoffer Björklund kommer lite fel på en utboxning så han kommer ut ur straffområdsgränsen. Han får ner bollen i absolut sista sekunden och sen dribblar han av en Elfsborgsspelare innan han rensar iväg bollen.

Tränare Tony Gustavsson ville få en förändring av matchbilden när han byter in Charlie Davies istället för Haris Laitinen som tyvärr inte hade någon av sina bättre dagar. Men inte ens med bästa vilja kan man säga att man såg någon förändring av matchen. Fortfarande hade Bajen otroligt svårt med anfallsspelet. Halvlekens bästa chans får Emir Bajrami då han nickar bollen i kryssribban och då var det kvitterat i antalet ramträffar. Hammarbys bästa målchans står den enda av utespelarna som får godkänt nämligen Petter Andersson. Mikkel Jensen frispelar Andersson som får till ett bra skott men Johan Wiland gör en jätteräddning med kvarten kvar att spela. Hammarby tar mer och mer över matchen ju längre andra halvlek fortgår och Elfsborg nöjdhet för en pinne ökar. Med tio minuter kvar byts Paulinho ut och in kommer nyförvärvet från IFK Värnamo, Freddy Söderberg. Ytterligare ett byte från Bajen sida när Erkan Zengin byter och Simon Helg hoppar in och han svarade för ett piggt inhopp. Men inga mål fick vi se alltså denna afton på Söderstadion.

För andra matchen i rad kliver Hammarby av planen mållösa. Men det är inte det som är det mest oroväckande utan det faktum att Hammarby på 90 minuter på Söderstadion endast orkar med två farliga målchanser. Detta håller inte i fortsättningen utan det måste hända nånting för att bryta denna negativa trend som Hammarby hamnat i. Endast Petter Andersson får godkänd av utespelarna tillsammans med Kristoffer Björklund. Björklund rädda Hammarby för skulle något lag vara närmast att vinna så var det Elfsborg. Det är bara och glömma detta och fokusera till matchen på söndag mot Trelleborg som måste vinnas.