lördag, april 19, 2008

Inför Kalmar FF- Hammarby IF









KALMAR FF- HAMMARBY IF, FREDRIKSSKANS 20 april kl. 15.00

En mycket svår bortamatch står för dörren i morgon när Hammarby åker hem till mina trakter för att möta serieledarna Kalmar FF på Fredriksskans. Kalmar har verkligen övertygad med fyra raka segrar på de fem första matcherna och målskillnaden 10-1 vittnar om lagets klass. Som om inte detta vore nog har Hammarby av tradition svårt med Kalmar på bortaplan. Men vi får inte glömma att även Hammarby är bra och är full kapabla att snuva KFF på alla poängen i morgondagens match.

Målvakten Rami Shaaban är tillbaka i truppen efter sin influensa och frågan är vem tränare Tony Gustavsson väljer att starta i mål. Kristoffer Björklund har stått i de två senaste matcherna och gjort det väldigt bra. Det innebär att Shaaban vet att han måste skärpa sig om han ska återta platsen som ordinarie målvakt. Ska bli väldigt spännande att se vem Tony väljer i morgon. Jag hade nog låtit Björklund stå även i morgon om jag hade fått bestämma.

Backlinjen, som får att göra i morgon, har en nyckelroll i matchen. Kalmar lär komma i tunga anfallsvågor och då gäller det att spela skärpt och fokuserat. Det blir förmodligen Christian Traoré och Suleyman "Sulan" Sleyman som startar på mitten. På kanterna vill jag se Emil Johansson och José Monteiro. David Johansson är tillbaka och kan aspirera på en plats på någon av kanterna.

På mittfältet vill jag se Harris Laitinen från start. Denna trollgubbe och otroligt spelskicklige spelare är en som kan göra det oväntade och det kan behövas mot de kompakta Kalmar försvaret. Även Louay Chanko är given för mig från start, likaså givetvis Petter Andersson. Jag efterlyste mer skott från hans sida inför Helsingborgsmatchen sist och han lyssnade på mig och gjorde ett fint distansskott som betydde 2-0. Gärna en repris mot Kalmar tack, Petter. Erkan Zengin är avstängd i denna match och det blir förmodligen Sebastian Castro-Tello som tar hans plats. Alternativt kan Tony välja Claudio Dadomo.

På topp blir det säkert Paulinho och Charlie Davies som får börja. Paulinho gjorde en bra första halvlek sist som kröntes med ett vackert mål, likaså Charlie Davies som jobbade hårt. Båda försvann dock under andra halvlek då Helsingborg tryckte tillbaka oss i strumplästen. Men båda är viktiga i Bajens offensiva och kreativa spel.


Kalmar FF tippas av många inklusive mig att vinna hela allsvenskan. De har ett mycket bra lag och de har inte gjort experterna och sina fans besvikna i serien hittils. Serieledning och 10-1 i målskillnad vittnar om detta. Brassen Daniel Sobralense är sjuk och missar matchen annars så ställer man upp med starkast möjliga lag om man bortser från Tobias Carlsson som rehabtränar och Sebastian Larsson som är nyopererad. Spelare att se upp med för Hammarby är många, men framför allt bröderna Elm, Viktor, Rasmus som båda är mittfältare och David i anfallet. Viktor har gjort tre mål redan och är en notorisk målskytt. Rasmus är duktig i Kalmars offensiva fasta situationer. Dessa måste Hammarby minimera under matchen. Mittfältaren Patrik Ingelsten som gjort fyra varav ett hattrick i senaste hemma matchen mot GAIS. Brassen Ceasar Santin är en av Kalmars bästa spelare och en som man måste se till att han inte har bollen för mycket. Det har dock bara blivit ett mål för Santin på de första fem matcherna.

En tuff match väntar alltså för Hammarby i morgon och det känns som att första målet är jätteviktigt. Hammarby måste nog ta ledningen i matchen om detta ska gå vägen. Det gäller även att gå in i denna match med rätt attityd. Ha en tro på sig själva och inte titta oss blinda på Kalmars kvalitéer. Utan känna att även vi är bra och med den tryggheten ska vi äntra Fredriksskans i morgon. Vi vet att vi kan rulla boll mellan lagdelarna, vi vet att vi kan skapa chanser, vi vet att vi kan göra mål, vi vet att vi har två bra målvakter och vi vet hur vi ska spela för att säkra de tre poängen. Senast Hammarby var på Fredriksskans i fjol slutade matchen 0-2 till Kalmar. Men vi ska minnas den senaste segern för Hammarby och det var 2-1 segern den 20 april 2004… och i morgon är det….. just de… bäva månde Kalmar…Nu kör vi för en säkert seger i morgon

Inga kommentarer: