torsdag, april 10, 2008

Hellre bättre välfärd än sänkt skatt

Regeringens skattesänkningar saknar stöd hos folket. Det visar en opinionsundersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som Göteborgs-Posten skrev i tisdags

- Det som är intressant med undersökningen är att den visar på ett brett stöd för vänsterpartiets politik. Inget annat parti satsar lika mycket på välfärden. Vi vågar till skillnad från våra oppositionskollegor finansiera det med hjälp av höjda skatter. Det gläder mig att svenska folket gör samma prioritering, kommenterar Lars Ohly.

- Siffrorna är graverande för regeringen och visar att den saknar förankring i människors vardag. Det svenska folket vill ha en gemensam välfärd där resurserna fördelas mer rättvist, säger Lars Ohly.

På frågan om man vill ha sänkt skatt eller bättre kvalitet i äldreomsorgen svarar 93 procent av de tillfrågade att de vill ha bättre kvalitet, inte sänkt skatt. Siffrorna för skola och sjukvård är liknande, 91 procent vill inte ha sänkt skatt utan bättre kvalitet.

85 procent av de tillfrågade är villiga att betala högre skatt för bättre kvalitet inom sjukvården, 83 procent för att förbättra äldreomsorgen och 79 procent för att förbättra kvaliteten inom skolan. De som är mest villiga att betala skatt är arbetare och unga, det vill säga de som idag har de lägsta inkomsterna.

Inga kommentarer: