onsdag, april 23, 2008

Inför Hammarby IF- IF Elfsborg









HAMMARBY IF- IF ELFSBORG, SÖDERSTADION KL 19.45


Matcherna i allsvenskan duggar tätt denna intensiva vår. Sist Hammarby spelade var i söndags borta mot Kalmar där det blev en snöplig förlust med 0-1. Redan i kväll är det dags igen då Hammarby hemma tar emot Elfsborg på söderstadion. En match mellan två skadedrabbade lag. Hammarby fick ett tre tunga skador i senaste matchen. Mikkel Jensen som dock är uttagen i truppen men de är tveksamt om han kommer spela, Louay Chanko och Suleyman Sleyman som definitivt inte kan spela mot Elfsborg. Dessutom är Claudio Dadomo avstängd efter utvisningen senast. Men och andra sidan är Erkan Zengin tillbaka efter sin avstängning och Klebér Saarenpää är spelklar från sin hjärnskakning.

Kristoffer Björklund eller Rami Shaaban i mål är frågan. Björklund har storspelat och är värd fortsatt förtroende samtidigt som det hårda matchande kan ge honom en reaktion förr eller senare. Dessutom är säkert Shaaban spelsugen och hungrig att visa sina tvivlare att han är en suverän målvakt. Svårt val det där och det gäller för tränare Tony Gustavsson att ha fingertoppskänsla där.

I försvaret som stred tappert sist är som sagt var Sleyman borta. Klebér Saarenpää eller Jose Monteiro blir den som ersätter Sulan. Jag tror att det bli Saarenpää eftersom Monteiro är snabb som behövs på högerkanten. Christian Traoré är given på mittcentralen och Emil Johansson på den vänstra kanten.


På mitten saknas alltså både Louay Chanko och Claudio Dadomo. Som jag skrev tidigare är det ytterst osäkert om Mikkel Jensen spelar från start trots att han är med i truppen. Därmed är det alltså mittfältet som är mest åderlåten inför matchen i kväll. Erkan Zengin är alltså tillbaka och lär få starta tillsammans med Harris Laitinen och Petter Andersson. Vi får se om Tony väljer att starta med Sebastian Castro-Tello eller väljer den unge talangen Simon Helg om inte Jensen kan spela.

På topp kommer Charlie Davies och Paulinho att starta om inte Tony väljer att vila någon av dessa och sätta in Freddy Söderberg från start. Det vi saknar är en redig målskytt som gör mål var eller varannan match. Paulinho ska vara en sådan men har hittills inte visat det. Bara två mål på de första sex matcherna är inte riktig godkänt. Charlie Davies har bara gjort ett men däremot har han skapat en hel del målchanser och man har förhoppning om att det ska lossna för honom så snart som möjligt.


Även Elfsborg dras med en del skador inför kvällen. Den talangfulle Denni Avdic har en sträckning i ljumsken och spelar inte ikväll. James Keene, knä, åter i träning under juli. Andreas Augustsson, nyckelben, siktar på comeback innan EM-uppehållet. Markus Falk-Olander, hjärnskakning, osäker på spel och Jari Ilola, knä, opereras under onsdagen, borta under vårsäsongen. Men trots dessa skador så är Elfsborg ett bra lag som är ett av lagen som kan ta hem guldet. Med spelare som landslagsmannen Anders Svensson, Stefan Ishizaki, landslagsaktuelle målvakten Johan Willand och den f.d. backen i landslaget Teddy Lucic så är Boråsarna svårslagna. Men de har brister och det är i anfallsspelet där det kan låsa sig. Men försvaret är stabilt med bara tre insläppta mål på de första sex matcherna. Det gäller för Hammarby att få hål på det kompakta försvaret där Lucic är generalen som leder sina styrkor.

En spännande och öppen match är att vänta med Hammarby som favoriter. Hoppas att Bajen tar tag i matchen direkt och visar att de är de som har hemmaplan och bestämmer där. Vi är starka och svårslagna på Söderstadion där revanschlustan är stor efter den tunga förlusten i Kalmar. Men det gäller att spela med högt bolltempo och att slita precis lika hårt som Hammarby gjort i varje match hittills. Det kan ingen klaga på i alla fall att spelarna inte kämpar för klubben. Sen måste vi sätta våra chanser när det dyker upp lägen. Gäller bara att se upp för Elfsborg uppspel och inte låta Anders Svensson och Stefan Ishizaki ha alltför mycket tid med bollen för att bygga upp Elfsborgs offensiva spel

Det vore skönt med en stabil genomförd match och en säker seger. Låt oss fans för en gång skull inte våndas ända in i slutet som det har varit i samtliga Bajen matcher hittills i allsvensken utan avgör matchen gärna helst innan paus. Men troligtvis blir det en ny nagelbitare i kväll, men låt så då vara då bara det blir en Hammarbyseger.


Tips: 2-0

Inga kommentarer: