torsdag, april 17, 2008

Hammarby- Helsingborg IF 2-1

Matchen mellan Hammarby-Helsingborg vanns av Bajen med 2-1. Bakom dessa siffror utspelar sig en stor dramatik med en viss Kristoffer Björklund i huvudrollen. Fotboll brukar ibland jämföras med teater och det drama som utspelade sig på Söderstadion i kväll skulle vilken manusförfattare som helst vara stolt över.

Hammarby fick en smakstart när Paulinho chippade in 1-0 redan efter 4 minuter, fint framspelad av Harris Laitinen. Strax innan hade Helsingborg ett jätteläge att ta ledningen men matchens prägel sattes redan där när Helsingborg missade. Hammarby fortsatte trumma på i början och första delen av första halvlek avlöste chanserna varandra då gästerna från Skåne ingalunda var ofarliga. Men Hammarbys backlinje stod pall även om det ibland såg virrigt ut. Men framför allt så växte Kristoffer Björklund till en jätte i målet.

Helsingborg kvitterar efter 19 minuter. Men Henrik Larssons bredsida från nära håll underkänns på grund av offside. Strax därefter kommer det förlösande 2-0 målet signerad Petter Andersson som mycket snyggt placerar in bollen från distans bakom en chanslös Daniel Andersson i Helsingborgsmålet. Framspelningen till Andersson stod precis som första målet Harris Laitinen för. Harris tycker jag var ett av de främsta utropstecknen av Hammarbys utespelare. Han är väldigt bollskicklig och en framstående spelfördelare.

I anfallet efter 2-0 målet är Henrik Larsson mycket nära att reducera men nicken från nära håll tar i nättakets ovansida. Innan gästerna tar över matchen helt får Paulinho en jättechans att utöka ledningen till 3-0 när ett inlägg från Charlie Davies når honom vid bortre stolpen men nicken tar i stolproten. Dock får Helsingborg med sig en reducering innan paus. Fjolårets skyttekung Razak Omotoyossi gör sitt första mål i allsvenskan när han nickar in 1-2 reduceringen efter ett fint inlägg från Henrik Larsson. Matchklockan hade hunnit ticka till 41 minuten. 2-1 till Hammarby i paus.

Andra halvlek kan man säga utvecklade sig till en match mellan målvakt Kristoffer Björklund - Helsingborg. Den matchen skulle visa sig Björklund vinna men det krävdes mycket svett, mycket skicklighet och en liten gnutta tur. Tonen på hur halvleken skulle gestalta sig sattes direkt i andra halvleks inledning. Helsingborgs mittfältare Chansa drar på ett distansskott som tar en lurig båge och ser ut att segla in men Björklund räddar bollen till hörna. Så fortsatte det resten av halvleken. Helsingborg radade upp chanser och hörnor och Björklund stod i vägen. När han inte stod i vägen som efter 53 minuters spel då vinkade den assisterande domaren bort målet som in nickades av Henrik Larsson för offside Vi minns alla de två målen GAIS gjorde på oss för några veckor sedan. Båda gjordes efter hörna men i kväll så funkade samspelet mellan utespelarna och målvakt på ett föredömligt sätt.

Men man undrade och tvivlade hur länge skulle detta hålla, för Helsingborg hade ett starkt tryck mot Hammarbymålet. Bajens egna spel lyste med sin frånvaro men kämpatagen var det absolut inget fel på. Petter Andersson fick i alla fall in ytterligare en boll i mål som dock vinkades av för offside.

Med tio minuter kvar att spela fälls Henrik Larsson i straffområdet av Suleyman Sleyman och domaren Martin Hansson dömer straff för bortalaget. Henrik Larsson tar straffen själv men Kristoffer ”väggen” Björklund räddar snyggt. Hela Söderstadion kokar av glädje nu.

Tränare Tony Gustavsson gör alla sina byten i andra halvlek. Anfallaren Charlie Davies byter med den defensiva mittfältaren Mikkel Jensen. Sen får Erkan Zengin kliva av, Sebastian Castro Tello kliver in. I slutet av matchen får även Haris Laitinen kliva av och in kommer Claudio Dadomo. Men Hammarby förmår inte ändra matchbilden under andra halvlek. Helsingborg fortsatte att trycka på efter straffmissen och återigen är det Björklund som står i vägen. Ända in på stopptid skapar Helsingborg lägen. Först kommer Razak Omotoyossi fritt centralt men "Poppen" hinner komma ut och göra sig stor. Sedan tippar Björklund Andreas Granqvists nick till hörna och strax därefter blåser domaren av matchen. En minst sagt befriande slutsignal efter närmast sex minuters stopptid. Segern är bärgad och Björklund är en stor stor hjälte i dag.

Segrar kan man ta på olika sätt. Man kan vinna rättvist och man kan vinna orättvist. I kväll var det de sista som gällde. Men ack så skönt sådana här segrar är och ack så bittra sådana förluster är. Helsingborgspelarna måste ha kommande nätter ha mardrömmar om Kristoffer Björklund
. Björklund var fenomenal i Bajenmålet och frågan är nu hur Tony Gustavsson löser detta delikata problem när Rami Shaaban är frisk igen och tillbaka. Jag skulle nog rida på Björklund vågen. Han har visat att han är bäst för tillfället och bör stå i kommande matcher.

Hammarby gör en bra första halvlek där man grundlade segern. Kul att se att Paulinho återigen hitta målet och Petter Andersson skott var något i hästväg. Annars var Harris Laitinen den som lyste mest av utespelarna. Han spelade lysande och har en bra speluppfattning och låg bakom bägge målen.

Andra halvlek vet jag inte vad som hände men Bajen blev utspelta av gästerna. Helsingborg gör allt rätt utom mål och Hammarby hängde inte med i svängarna. En förklaring är det tuffa spelschemat och att derbymatchen mot AIK i måndags fortfarande satt i benen. Men de är lika för båda lagen så man ska nog inte skylla på det. Men vad som än hände i andra halvlek och vad som än är förklaringen så återstår det faktum att Hammarby vann matchen och det är de som är det viktiga trots allt. Vi ligger trea nu inför den mycket tuffa bortamatchen mot serieledarna Kalmar FF på söndag.