söndag, april 27, 2008

Inför Trelleborg FF- Hammarby IF









TRELLEBORG FF- HAMMARBY IF, VÅNGAVALLEN Kl.15.00


I dag åker Hammarbys fotbollslag till "porten till Europa" nämligen Trelleborg och Vångavallen. Ett Hammarby som inte har gjort mål på 247 allsvenska minuter som liksom vi supporters törstar efter mål. Det defensiva spelet har dock funkat bra på senare tiden. Två insläppta på de tre senaste matcherna vittnar om att det är svårt att göra mål på Bajen trots virrigt försvarsspel emellanåt. Det får man ju tacka Kristoffer Björklund för som går från klarhet till klarhet på ett imponerande sätt. Hans lugn är beundransvärt och i och med det är han en av allsvenskans bästa målvakter. Detta sätter en otrolig och positiv press på Rami Shaaban om han vill återta platsen som första målvakt. Jag tror att Björklund får fortsatt förtroende mellan stolparna.

Suleyman Sleyman är skadad och kan inte medverka i backlinjen i eftermiddag. Det blir säkert Christian Traoré och Klebèr Saarenpää eller Jose Monteiro på mittbacken. På kanterna finns de båda Johansson, Emil och David. Gäller att backarna få tag i spelet högt upp och verkligen hjälper sin målvakt. Sen måste backarna vara med i det offensiva spelet med säkra passningsspel till de övriga lagdelarna.

Louay Chanko och Erkan Zengin är skadade på mittfältet. Chanko är en viktig kugge i Hammarby och han var enorm saknad i senaste matchen mot Elfsborg. Mikkel Jensen kämpade på bra och spelade hela matchen senast. Väldigt trevligt att se honom göra sin första hela match på väldigt länge och att han höll matchen ut. Han lär starta i dag med tillsammans med Harris Laitinen, Petter Andersson. Den fjärde kuggen kan bli Sebastian Castro-Tello, Claudio Dadomo eller varför inte låta den unge Simon Helg få chansen från start. Jag hoppas nog på den senare. Vill gärna se att tränare Tony Gustavsson ger Simon Helg förtroendet en hel match.

På topp är det väldigt uddlöst för närvarande. Man får inte till det framåt och självförtroendet är nere på noll. Tony Gustavsson gav Sebastian Castro-Tello förtroendet på topp i den senaste matchen tillsammans med Paulinho. Det såg uddlöst ut med två klara chanser på 90 minuters spel. En stod Castro-Tello för när han på stopptid prickade undersidan av ribban. Men Paulinho däremot kämpar och sliter men får inte mycket uträttat. Inte blev det bättre när Charlie Davies hoppade in med ca 20 minuter kvar att spela. Det blir mycket omständigt och ineffektivt och det måste ändras på om Hammarby ska vara med i toppstriden. Vill nog gärna ge Freddy Söderbergf å chansen från start igen och denna match är ett ypperligt tillfälle att se Söderberg i startelvan.

Trelleborg ligger på en 14 plats med en seger tre oavgjorda och tre förluster med en målskillnad på 7-8 och sex poäng. Den rutinerade tränare Tom Phral tror mycket på sitt lag och man har börjat efter förväntan. Trelleborgs egen Paulino är sjuk och kommer inte till start. Även mittfältaren Jonas Bjurström är borta efter en bruten högerfot som han ådrog sig i senaste matchen. En nyckelspelare i TFF är den 21 åriga unga målvakten Johan Dahlin och som är U-21 landslagsmålvakt och som är en talang som kan blomma ut i år. Andra viktiga spelare i TFF är den rutinerade Mattias Thylander som är äldst i laget med sina 32 år och som har spelat i Malmö FF, AIK och Halmstad, Michael Mensah som ska göra målen tillsammans med nyförvärvet Anders Drugge. Dock har det ännu inte blivit några mål för Mensah och bara ett för Drugge hittills. Den bästa målskytten i TFF är Magnus Andersson som har gjort tre mål.


Trelleborg borta är en relativt svår motståndare för Hammarby men en match som bör vinnas om man har planer på att vara med i toppen av allsvenskan. Det gäller att man börjar göra mål igen så att man får upp självförtroendet i det offensiva spelet. Receptet är det vanliga att man måste spela säkert med snabbt och effektivt passningsspel och våga anfalla. Hitta ytorna på Trelleborgs planhalva och låta dem jaga boll. Men jag tror att det lossnar idag och vibbarna är positiva. Hammarby har ett bra lag, det gäller bara att få ut det på planen. Första målet är som alltid viktigt, det vore skönt om vi fick det så att vi slipper jaga kvittering och ha ett defensivt arbetande Trelleborg att stångas emot. För gör vi första målet så tvingar vi upp TFF högre upp på planen och därmed öppna ytorna i deras försvarslinje. Nu tar vi en energirik seger på de skånska sydliga slätterna.


Tips: 1-3

Inga kommentarer: