måndag, april 14, 2008

Inför Hammarby-AIK











HAMMARBY IF- AIK, RÅSUNDA, KL 20.00


Det är dags för årets första Stockholms derby när Hammarby ikväll tar emot AIK på Råsunda. En oviss match är att vänta mellan två lag som man inte riktigt vet vad man har. Hammarby har sex poäng på tre matcher och kommer från en förlust borta mot GAIS med 2-0. AIK däremot vann senast mot GIF Sundsvall hemma med 1-0 men man har förvånansvärt svårt att göra mål. Innan dess blev man utspelat i Borås mot Elfsborg när man förlorade med
3-0.

Hammarby gör nog lite ommöbleringar i startelvan sen senaste matchen. Tränare Tony Gustavsson är inte nöjd med sina spelares prestation. Det innebär att Rami Shaaban vaktar målet, det är hans första stockholmsderby på sex år. Då tillhörde han Djurgårdens trupp. Han måste spela på topp och det tror jag han gör. Han kommer vara extra laddad och vill nog visa sina kritiker att han är en europeisk toppmålvakt och att räkna med inför EM .

Försvaret måste vara på tårna hela tiden och även i fasta situationer. Det hade man problem med mot GAIS då Göteborgarnas bägge mål kom efter hörnor. Kapten Suleyman Sleyman och Christian Traoré är viktiga spelare i mittförsvaret för att de ska fungera där bak. På ytterkanterna spelade i senaste matchen Claudio Dadomo och David Johansson. Nu tror jag på skifte där Dadomo kliver upp på mittfältet eller får starta på bänken. Emil Johansson är tillbaka i laget efter sin skada och är ett välkommet tillskott i backlinjen. Men frågan är om han får starta ikvällens match. Blir nog förmodligen Klebèr Saarenpää som får dela kant tillsammans med David Johansson. Det är viktigt att de blir en trygghet där bak och det har både utespelare och målvakt ett stort ansvar för.

Mittfältet är Hammarbys starkaste lagdel. Det är viktigt att mittfältarna spelar bollen med ett högt tempo och säkra pass. Att man täcker upp både framåt och bakåt. På mitten spelar troligtvis Petter Andersson, Louay Chanko, Sebastian- Castro Tello och Harris Laitinen eller Claudio Dadomo. Hoppas de kommer rätt in matchen från början och att man tar tag i taktpinnen, då kommer AIK få en svettig afton.

På topp är Charlie Davies med tillsammans med Paulinho som återkommer till startelvan. Två viktiga kuggar i kvällens Hammarby. Davies gjorde en hyfsad match mot GAIS men skärpan var inte med honom den kvällen. Även Paulinho skapade några chanser som han tyvärr inte förvaltade. Hoppas skärpan är på topp i kvällens derby för de båda för det är nyckeln till segern.

Motståndarna i kväll AIK har som sagt haft en turbulent start av allsvenskan. Måltorka och en spelare som tagit time out. Dulee Johnson har skapat rubriker i klubben man antingen älskar eller hatar. AIK lämnar ingen oberörd. Det behövs inte mycket för att skapa skriverier antingen det handlar om supporterbråk eller problem i truppen. Men bortset från det har AIK en bred och stark trupp som kan utmana om SM-guldet om allt vill Solna laget väl. Spelare som de argentinska spelarna Jorge Ortiz, Ivan Obolo och Lucas Valdemarín är nyckelspelare i AIK. Lägg därtill den hemvändande Bojan Djordjic, målvakten Daniel Örlund, backen Nils-Eric Johansson och lagkaptenen med det stora gnagethjärtat Daniel Tjärnström. Detta är bara några av profilerna i den svarta tröjan. Det gäller dock för tränare Rikard Norling att få alla dessa individer på samma håll. Jag tippade innan serien att AIK skulle bli fyra

Även om alla säger att ett derby är som vilken annan match som helst så är det fel. Visserligen är poängmöjligheterna detsamma . Men ett derby är en speciell match. Inramningen, viljan, hjärtat och tempot är speciellt en sådan här match. De flesta derby matcher har en historia att luta sig emot. Det lag som har minst anspänning och kan hantera detta vinner i kväll. Att balansera mellan kamp och eget spel är guld värt. För Hammarbys del gäller det att få fart på bollen och hitta passningsvägar så att AIK spelarna springer sig trötta. Även offensiva och defensiva fasta situationer måste Bajen göra det bra. Sist men inte minst sätta chanserna när de dyker upp. Gäller att fokusera på uppgiften och spela rejält med så lite kladd som möjligt. Hammarby förlorade båda derbymatcherna mot AIK förra säsongen 0-1 på våren och 1-2 på hösten. Nu är det revansch som gäller för våra grönvita krigare. Nu ska vi visa råttorna att fjolåret förluster bara var tillfälligheter.

Tips: 2-0

NU ÅKER VI FÖR TRE SKÖNA DERBYPOÄNG.

Inga kommentarer: