lördag, april 05, 2008

I Emmaboda kommun gäller fattade beslut

I en insändare i våra lokala medier skriver Eva B Skogsberg (m), riksdagsledamot och Sten-Olof Johansson (m) gruppledare i kommunfullmäktige om våra och sina inställningar till avknoppning av kommunal verksamhet i Emmaboda kommun. De har läst en debattartikel som Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tillsammans med kommunals ordförande Ylva Thörn skrivit på Dagens Nyheters debatt sida den 26 mars. De lokala moderaterna tolkar deras debattinlägg som om både Mona Sahlin och Ylva Thörn var positiva till privata alternativ inom offentliga sektorn. Man kan säga att de tolkar denna artikel som Fan tolkar bibeln.

Men hur som helst så frågar de oss men framför allt Emmabodas kommunalråd Ann-Marie Fagerström (s) om vad som gäller i kommunen. Bakgrunden är den nytillsatta näringslivsgruppen som tillkom efter en motion av Christer Jonsson (c) som efter en debatt och beslut i november månads fullmäktige skulle arbeta med frågor rörande näringslivet och inte med frågor rörande avknoppning av kommunal verksamhet. Detta har fått borgarna att gå i taket och anklaga oss i majoriteten att bedriva tankeförbud. Det slutade med att alla tre allianspartierna som är representerade i kommunen (m), (c) och (kd) hoppade av denna politiska arbetsgrupp tidigt i Januari.

Mona Sahlin och Ylva Thörns debattartikel kan ni läsa här:
Tillfälliga jobb måste minska med en tredjedel

Moderaternas insändare kan ni läsa här:
Hur ställer sig Emmabodavänstern till Mona Sahlins tankar?

Detta vill vi i vänstermajoriteten givetvis bemöta så jag och Ann- Marie Fagerström (s) har skickat in vår svarsinsändare till berörda medier. Den kan ni läsa här:


I Emmaboda kommun gäller demokratisk fattade beslut

Sten-Olof Johansson och Eva B. Skogsberg (m) skriver i en insändare i barometern om att vi i vänstermajoriteten i Emmaboda kommun bedriver tankeförbud och att vi som de skriver ”med alla medel ville förhindra en utredning om eventuella avknoppningar av den offentliga sektorn”. För det första bedriver vi inget tankeförbud mot någon, jag vet inte vad ni har fått det ifrån. Däremot är vi inte för avknoppning av offentlig verksamhet och det har vi väl rätt att tycka, lika rätt som ni har för eran motsatta åsikt. För det andra det ni skriver om att vi ville förhindra” med alla medel” var en demokratisk debatt där båda sidor fick komma till tals i kommunfullmäktige som slutade i en votering där majoriteten gick på linjen att näringslivsgruppen inte skulle arbeta med frågor rörande avknoppning eller privatisering av offentlig verksamhet. Vi vet inte riktigt vilka andra medel vi skulle ha använt för att få igenom vår vilja. Vi hoppas verkligen att vi kan använda oss av ärliga tag i debatten i fortsättningen och inte hitta på en massa saker och påstående som inte stämmer.

Vi anser att den näringslivsgrupp som är tillsatt ska arbeta och lägga sin energi med näringslivsfrågor gentemot företagen för att utveckla näringslivet i vår kommun. Gruppens arbete fortgår med goda resultat. Men ni moderater och övriga allianspartier valde att hoppa av denna grupp p.g.a. vi inte ska arbeta med frågor rörande avknoppning av offentlig verksamhet. Ni tycker med andra ord att de är viktigare att arbeta för att privata aktörer ska konkurera med kommunen än att arbeta med den privata sektorn. Prestigen vägde tyngre än gruppens arbete. Det visar bara vilket syfte ni hade med denna näringslivsgrupp.

Vi måste värna om vår gemensamma verksamhet som en tillgång för alla. Vi anser inte att vinstintresse och plånboken ska styra verksamheten utan behovet. Denna syn delar vi med våra respektive partiledning (s) och (v). Även om verksamheten är i offentlig regi finns utrymme för valfrihet. Det är inte så som moderaterna skriver att vi förväntar oss alla människor har samma behov. Detta är något som vi aldrig kommer vika ifrån. Vi definierar ordet valfrihet på olika sätt. Vi ser varåt moderatledd valfrihet leder, för vilken valfrihet har de t ex. i Nacka kommun när den sista kommunalt drivna hemtjänsten nu är nerlagt och allt är i privat regi?

Det är inte heller så att bara för att verksamheten är i offentlig regi är det automatiskt bra, utan det finns mycket att göra på vissa plan. Det är vi medvetna om. Men lösningen är inte att privatisera verksamheten där inflytandet blir mindre för allmänheten. Det innebär tvärtom att orättvisorna och klyftorna ökar. Vi måste istället stärka den offentliga sektorn i framtiden så att mer resurser kan pumpas in i verksamheten och komma de behövande till del.

Sen till slut vill vi säga att man får tänka hur mycket man vill i Emmaboda kommun, men man måste också acceptera demokratiska fattade beslut.



Ann-Marie Fagerström (s), Kommunalråd i Emmaboda
Nicke Grozdanovski (v), Kommunfullmäktigeledamot, Emmaboda

6 kommentarer:

Mats sa...

Jag kan garantera att (fp) inte var ett av partierna som hoppade av. Misstänker (kd).
Jag är dessutom väldigt skeptisk till avknoppning i det gällande fallet. Kvaliteten blir allt som oftast lidande.

Anonym sa...

Nicke nu gick det fort med detta blogginlägg FP är väl inte med i fulmmäktige? det är ju KD. och sten-olof heter Johansson
mycket bra annrs/Micke

Nicke Grozdanovski sa...

Okej mina vänner.. mycket har fp gjort som retat mig, men i detta fall är de oskyldiga :-) Ska genast ändra på det och sätta in det rätta partiet i sitt sammanhang (kd)

Ska genast ändra efternamnet också kamrat Micke. Tack för påpekandet och uppmärksamheten

Bengt Nilsson, sosse sa...

Bra Nicke och Ann-Marie att ni ser till att behålla den demokratiskt styrda, offentligt drivna, politiskt ansvarsfyllda välfärden kvar i kommunen.

Jag blir förskräckt när jag ser hur högeralliansen håller på att förändra, läs förstöra, vårt samhälle och nedmontera dess välfärdsverksamheter för medborgarna i kommuner och landsting.

I en anda av totalitär kapitalistisk fundamentlism skall allting av våra tidigare offentligt drivna välfärdssystem överföras till en kommersiell marknads vinsthungriga aktörer. Nu är det inte längre samhällets omtanke och betjänande om skolbarn, sjuka och äldre inom välfärden,lika för alla efter behov, som skall gälla för kommunens styrande politiker utan nu skall privata företag istället ges fria händer för att tjäna så mycket pengar som möjligt på dessa verksamheter och de ekonomiskt attraktiva människor, förlåt kunder, som där ingår.

Om det är något som är effektivt på att sortera ut mindre bemedlade, behövande människor som står långt ner på samhällsskalan från välfärdssytemen, så är det det ekonomiska systemet kapitalism i form av cyniskt lönsamhetskalkylerande vinstdrivande privata företagre där de sitter oåtkomliga och ansvarsbefriade i sina slutna direktions- och styrelserum!

Och det är denna inhumana privatiseringsagenda av välfärden i Emmaboda kommun som högerns cyniska politiker i kommunen vill genomföra. Meddela folket detta!

Bengt Nilsson, röd gråsosse, Järlåsa, men uppvuxen i kommunen.

Kaj Raving sa...

Mycket bra!

Det är så uppenbart att det enda de egentligen var ute efter var att "avknoppa" den kommunala verksamheten. Resultatet av det har man ju sett på flera håll, inte minst Nacka som ni nämner. Vinsten i privata fickor och det demokratiska inflytandet ytterst marginellt. För att inte tala om alla fall där det i praktiken har blivit ett privat monopol.

Men det är ju den borgerliga ideologin: medborgarna betalar och företagen håvar in profiten.

Nicke Grozdanovski sa...

Kan bara instämma i Bengts och Kaj Ravings kommentarer.

Vi måste vara en motpol till privatiserings hysterin som borgarna ivrar för