måndag, juni 06, 2011

Stekhett bruksderby i kväll

Som om inte den heta början på juni var nog väntar i kväll ett superhett bruksderby då Johansfors möter Kosta på bortaplan. Sedan jag i början på 90 talet regelbundet börjat hålla på Johansfors och se lagets matcher har matcherna mot Kosta varit stora prestigematcher. Dels allmänt med två bruksorter med två mils avstånd från varandra som möts med allt vad det innebär. Spelarna i dem båda lagen var oftare förr knutna till orten dem spelade och många jobbade på glasbruket i både Kosta och Johansfors. Så att möta antagonisten från det andra bruket var en av höjdpunkterna på året för både spelare och publik. Det hände att det gick vilt till både på plan och vid sidan om.  Senare blandades arbetarna och man var inte lika hårt knutna till orten längre. Det skapade andra former av prestige och ingen ville förlora denna match för att sen höra pikarna av arbetskamraterna på jobbet vid nästa arbetsdag. I dag i glaskrisens spår saknar man den egentliga brukskoplingen mer än att det finns var sitt glasbruk på orten. Men derbykänslan finns kvar och jag kan lova att de allra flesta spelarna i lagen ser matcherna mot varandra som ett av de stora matcherna under säsongen och som man absolut inte vill förlora.

För min egen del är det också personligt även om jag aldrig har jobbat på något glasbruk. När jag var liten så var vi ofta i Kosta hos vänner som fortfarande idag bor där. Jag kände många som spelade i den svarta Kostatröjan och visst gnabbades vi innan match. Man visste vad som skulle hända om laget som man höll på förlorade. Det skulle inte gå omärkt förbi om jag säger så. Fortfarande känns det speciellt när det närmar sig match mellan Kosta och Johansfors även om mina vänner för länge sedan lagt sina skor på hyllan. Lagen har ofta spelat i samma serie och följt varandra genom seriesystemet. Sen har det givetvis hänt att båda lagen haft sina storhetsperioder och spelat i en högre division än antagonisterna men förr eller senare så möts dem igen.

Ser man till kvällens match så är den oviss även om JIF får anses som knappa favoriter. Kosta har spelat bra hittills i serien och ligger sexa med 9 poäng. 2 seger 4 oavgjorda och 1 förlust. Man har naggat våra två andra toppkonkurrenter Norrhult och Konga på poäng genom att i de båda matcherna spela 1-1. Så det är en svår bortamatch som väntar för Johansfors där man kommer att få räkna med ett heltaggad hemmalag. Johansfors har fyra raka segrar och hela 21 mål framåt på de fem matchen och ett självförtroende som är på topp. Det har det varit ett par välbehövliga vilodagar efter urladdningen mot Norrhult (seger 4-3) i onsdags och man har  laddat på bra med bra intensitet på de senaste dagarnas träningar. Borta från spel är de långtidsskadade Axel Karlsson, Andreas Klevtun och Patrik Nordström. Nyckeln till segern i kväll är att man spelar på samma sätt som andra halvlek mot Norrhult, åtminstone anfallsmässigt som var säsongens bästa hittills. Det var fartfyllt, energifyllt, fantasirikt, kreativt och stundtals bländande.Man luckrade upp försvaret på ett effektivt sätt och sen satte man chanserna när dem dök upp. Försvaret spelade också bra mot Norrhult trots att man släppte in tre mål. Vi ska komma ihåg att Norrhult gjorde en bra match mot oss och att JIF stod emot nästan hela tiden. Kommer JIF upp i den nivån i kväll kommer Kosta att få en väldig tuff kväll. Det gäller att vara fokuserad på uppgiften i dem 90 minuterna som matchen varar.

Det kommer bli en typisk derbymatch med alla de ingredienser som finns med kamp, vilja och adrenalin. Det lag som bemästrar detta kommer också att vinna. Jag hoppas och tror att JIF är det bättre laget och vinner så klart. Man känner hur pulsen stiger, hjärtat bultar och magen pirrar av förväntan ju närmare matchstart vi kommer. Kl 19.00 är det avspark.

Matcherna mot Kosta IF på bortaplan under 2000-talet:

2000- DIV 5 Östra:               000701: KIF- JIF 4-2
2003- DIV 5 Södra:              030426: KIF-JIF  0-2
2008- DIV 6 EMMABODA:080912: KIF-JIF 2-1
2009- DIV 6 EMMABODA:090629: KIF-JIF 0-3
2010- DIV 6 NYBRO:         102008: KIF-JIF 0-5

Inga kommentarer: