tisdag, juni 21, 2011

Sommarsolstånd

Klockan 18.16 i dag  når solen sin nordligaste punkt och sommarsolståndet inträffar. Många tror att midsommar och sommarsolståndet är samma sak men det är det inte riktigt. Midsommar är en högtid som vi firar dels till minne av Johannes Döparens födelsedag som den kristna kyrkan valt att förlägga just till midsommar och dels uppmärksammar vi att det är årets längsta dag. Midsommarafton är alltid en fredag och den kan infalla mellan 19 juni och 25 juni beroende på vilket datum fredagen har närmast sommarsolståndet medan midsommardagen är lördagen därpå. Det innebär att midsommar och sommarsolstånd oftast inte inträffar samtidigt.


Solen syns mest just i dag på sommarsolståndet om det inte är mulet förstås
Sommarsolståndet är som tidigare nämnts en exakt tid då solen når sin nordliga position och det innebär att dagen är som längst och natten som kortast.Det infaller alltid den 21,22 juni beroende var på norra jordklotet man befinner sig. I år infaller den alltså i Sverige klockan 18.16  tisdagen den 21 juni. Men i Östra Ryssland t ex. har det redan blivit den 22 juni när sommarsolståndet sker.
Om man befinner sig långt ner på södra halvklotet är det omvänt så till vida det är den längsta natten och kortaste dagen.

Efter i dag så vänder det sakta och vi går mot mörkare tider igen fram till Vintersolståndet som inträffar den 22 december då solen återigen börjar sin bana norrut. Men vi kommer i minst en månad till få njuta av ljusa sommarkvällar till glädje för många.

1 kommentar:

Anonym sa...

Midsommar är flyttad så den alltid infaller en fredag. Tidigare inföll den alltid just på midsommarsolståndet. Och är därför den firas...ursprungligen...