söndag, juni 19, 2011

Livet handlar om prioriteringar

I går  invigdes The Glass Factory i Boda Glasbruk med pompa och stått. Jag och min partikamrat Mikael Nilsson var på plats och bevittnade denna historiska händelse. Den som klippte banden var som bekant Håkan Juholt socialdemokraternas partiledare och det gjorde han genom att högtidligt med en glassax klippa ett glasband som hölls upp av två glasarbetare samtidigt som representanter från Johansfors musikkår blåste fanfar med sina glastrumpeter som de har tillverkat för denna högtidsdag. Innan dess hade Juholt talat sig varm för denna satsning och kulturarvet som räddats kvar i kommunen Allt detta skedde utanför The Glass Factorys entré där förutom Juholt även Kommunalrådet i Emmaboda Ann- Marie Fagerström som tackade alla som gjort  denna satsning möjlig och att den nu är sjösatt. Design House Stockholms VD Anders Färdig höll också ett tal. Deras nya butik slog också upp portarna i går. Den ligger bredvid glasmuseet.

Det var häftigt att se folkvimlet i Boda Glasbruk där uppskattningsvis 2-3000 människor besökte invigningen. Här kunde man strosa runt och prata med folk och blev man törstig eller hungrig fanns det öltält och matställen att stilla den med. Men framför allt var The glass Factory öppen för besökarna och det var ett fantastisk skapelse som nu har slagit upp sina portar i Boda Glasbruk. Här kunde man se delar av den fantastiska glasskatten från Boda, Åfors och Kosta glasbruk, men även glas från Johansfors glasbruk kunde ses. Här kunde man få en inblick i glasets fantastiska historia och även formgivarnas liv och leverne i glasriket. Här finns även Barnens Glass Factory där våra allra minsta kan klä ut sig till luffare, prova att jobba i en glashytta och elda i den stora glasugnen. Även målning kan man testa på. Här finns även utställningar av de unga glaskonstnärena Fredrik Nielsen och Karl-Magnus Nilsson. Men här finns inte bara färdigt glas att beskåda utan även studioglashyttan Vet Hut där man kan se och prova på glastillverkning och får uppleva hela processen, från den glödande glasmassan till det färdiga objektet och dess kulturhistoria. Utöver det arrangeras events som glasshower, happenings, visningar samt residencies mm. .Tyvärr glömde jag kameran hemma men det blir fler besök av mig där i sommar och då ska inte kameran glömmas.

Jag nämnde folkvimlet innan och man träffade en del kända personer b la Lasse och Gunilla från Stockholm som på somrarna bor utanför Sävsjöström. Lasses blogginlägg om invigningen där man kan se bilder kan man se om man klickar här. Många olika politiska företrädare i kommunen träffade jag och Mikael Nilsson  under dagen företrädesvis socialdemokratiska sådana, men även Inger Bark Lagergren från miljöpartiet var där, Från borgerligt håll var det dock tunnsått men Lars Erik Jonsson från Kristdemokraterna och Lennart Gustavsson från Centern var på plats. Nu kan jag givetvis ha missat någon borgerlig politiker men det var dessa två jag såg under tiden vi var där. Borgarna har minst sagt inte varit så positiva till satsningen så det är inte förvånande kanske att de inte var där.

Men det var en person som jag saknade på den officiella invigningen och det var Markku Ahonen, min favorit att klippa invigningsbandet som representant för Bodas invånare. Mångårig kämpe för orten på många sätt. Visserligen deltog han i festligheterna på kvällen enligt vad han skriver på sin blogg. Men när Håkan Juholt klippte glasbandet så befann han sig i Kalmar och tittade på damfotboll. Inget ont om damfotboll men nog borde Markku prioriterat invigningen av The Glass Factory denna lördag. Men man väljer naturligtvis själv vad man vill prioritera och jag har ingen synpunkter på hans val mer än att jag är lite förvånad. Speciellt som han gick upp i taket när vi enligt honom "svek" Boda när vi i Vänsterpartiet efter noga övervägande och stor ödmjukhet röstade nej i kommunfullmäktige till ytterligare 24 miljoners borgen tidigare i vintras. Men själva satsningen tror vi på och därför var det trevligt och viktigt att närvara vid själva invignigscermonin.

Fast och andra sidan tvivlar jag inte på att Markku Ahonen liksom jag ser framtiden i Boda med positiv tillförsikt och kommer på olika sätt tala oss varma för museet. För nu när invigningen är bakom oss är det viktigt att vi och våra turister hittar till Boda och till övriga delen av kommunen för att denna satsning ska bli den succé vi alla hoppas och tror på.

Klicka gärna in på The Glass Factorys hemsida

Inga kommentarer: