torsdag, juni 23, 2011

En svag domarinsats sänkte Johansfors

I en mycket märklig match i Lenhovda i går kväll kom Johansfors första förlust i serien. Detta efter tre klara faktorer som grinade oss i ansiktet under matchen. Dels Lenhovdas lyckominuter då de inom loppet av fem minuter i första halvlek gör tre mål, andra faktorn var en sällsynt svag domarinsats där de två första målen som vi släpper in var klara offsidesituationer som domaren låter passera och sen för det tredje Johansfors ineffektivitet för man skapar så pass klara målchanser för att vinna matchen.

Men Johansfors inledde darrigt och lite ringrostigt och det märktes att vi inte spelat på ett tag. Det var hafsigt och  passningspelet var inte av högsta kvalitet. Men efterhand som halvleken fortgick kom Johansfors igång och började störa Lenhovda spelarna på deras planhalva.  Efter 25 minuter skapar Oscar Ahlström en dubbelchans. I båda fallen kommer han fri, i den första lyckas han dra målvakten men sätter bollen tätt utanför stolparna. I den andra skjuter han ett bra skott i straffområdet som Lenhovdas målvakt får i ansiktet och bollen går till hörna istället för mål. Sen börjar mardrömmen för Johansfors  I den 26 minuten får Lenhovdas Joakim Jakobsson en fin passning från en lagkamrat men han är minst två meter offside men domaren släpper den och fri med Kristoffer Gustavsson gör han inget misstag. Tre minuter senare är det dags igen. En liknande siutation med misstänkt offisdeläge gör samme spelare 2-0. Protesterna från JIF:s spelarna hjälper naturligtvis inte även om man har full förståelse för synpunkterna på domarens insats. Protesterna gör domaren ännu mer avigt inställd.  Avspark efter målet och medan JIF:s energi gått åt att lägga fram sina synpunkter till domaren passar Joakim Jakobsson på att göra sitt tredje mål i den 31 minuten.

Efter detta tredje mål är det fortsatt väldigt irriterat bland Johansforsspelarna på domarens insats. Tyvärr är det väldigt energikrävande att vara det även om jag mycket väl förstår deras frustation för domarinsatsen var allt annat än bra. Även om man är domare i sexan kan man minst kräva att de åtminstone kan springa, ha spelförståelse eller kunna offisidereglen. Inget av detta kunde gårdagens domare men han gillade att vara i centrum av händelserna och blåste för ingenting ibland och i andra situationer släppte uppenbara lägen. Sen ska sägas att han var lika dålig åt båda håll. Han silade mygg och svalde kameler. Men det känns ändå hårt för oss att bli drabbade av två offsidemål på kort tid.

Inget i slutet av första halvlek tydde på en välbehövlig Johansfors reducering. Men plötsligt med några minuter kvar började vi fokusera på matchen igen och på övertid kom reduceringen genom Rikard Albertsson som lyckades överlista Lenhovdas duktiga målvakt.

Andra halvlek blev en lång tryck mot Lenhovdas mål. Johansfors spelade bättre och gav sig själva en chans att komma ifatt i målproduktionen. Men ett vilt kämpande Lenhovda stod i vägen, man hade uppenbarligen tränat på offsidereglen för deras backlinje ställde våra spelare gång på gång i offside. Fast det räckte att deras backar höjde armen och skrek offside för att domaren skulle blåsa. För några gånger var det inte offside trots domarens bedömning. Men chanser skapade Johansfors både genom Oscar Alhström som dock inte lyckades träffa målramen utan hans skott gick över. Vid andra tillfällen räddade Lenhovdas målvakt klara mållägen. Johansfors farligaste chans fick dock Robin Franksson som i mitten av andra fick fart på benen på offensiv planhalva och lurade hemmalagets backar som var i fullfärd med att ordna med offside fällan. Han sprang igenom och kom ren med målvakten som rusade ut och Robin fick till en vacker skruvlobb som gick över målvakten men landade några millimeter utanför den vänstra stolpen. En chans som var värt en bättre öde. Men målen uteblev i andra halvlek så matchen slutade med en tung 1-3 förlust för Johansfors. I slutet av matchen blev Oscar Ahlström varnad för andra gången och därmed utvisad. Detta efter en närkamp där en hemmaspelare kommer med en tackling bakifrån inte jättefult på något sätt men solklar frispark och varning men domaren väljer att blunda och inte blåsa. Oscar blir sur och brusar upp och för det får han sitt kort. Lenhovdaspelaren får inget och det sånt här som är så beklämmande med gårdagens domarinsats.

Johansfors brukar ha det svårt på Lenhovda IP och gårdagens match var inget undantag. Laget gör ingen bra match men skapar dock så pass många chanser att man borde vunnit tillslut. När man tillslut slutade att fokusera på domaren så kunde man lägga energin på att spela fotboll. Även om ingen är nöjda med matchen i går så är det positivt att laget aldrig gav upp utan kämpade in i det sista.

Nu ligger vi tvåa i tabellen efter halva serien efter resultaten i går där Konga vann över Örsjö med 4-2 och leder serien på målskillnad. Den stora skrällen var jumbons Åsedas hemmaseger i Uppvidingederbyt mot tvåan Norrhult med 2-0. Toppstriden i serien kommer bli