Under det här året har Vänsterpartiet drivit kampanj för världens bästa sjukvård utan privata vinster.
- Jag har rest runt i landet och fått höra berättelse efter berättelse om hur ojämlikheten accelererar. Införandet av den fria etableringsrätten kombinerat med vårdvalssystemet innebär att vården i allt större utsträckning fördelas efter plånbokstjocklek, att en större del av vårdens resurser går till rika områden och att fattigare människor får sämre vård, säger Lars Ohly.
- Ett exempel från Stockholms län visar att i stadsdelen Östermalm med sina 65 000 invånare finns tolv vårdcentraler. Dessutom finns det 194 privata specialister. År 2010 registrerades på Östermalm 26 276 besök inom primärvården. Jämfört med Botkyrka kommun, som har 83 000 invånare, där det finns sex vårdcentraler. Man har 5 privata specialister och år 2010 var antalet besök i primärvården i 7 485 stycken.
- Detta handlar inte om att Botkyrkaborna är friskare, tvärtom. Det handlar om att det är olönsamt för vårdföretag att placera sig i Botkyrka där människor har lägre inkomster, lägre utbildning, tyngre jobb och sämre hälsa än människor på Östermalm. Regeringens politik ökar ojämlikheten, säger Lars Ohly.
Den senaste tiden har ytterligare rapporter om barnfattigdomen dykt upp.
- Det går att utrota barnfattigdomen rätt enkelt. Rädda Barnen räknar i sin senaste rapport med att det skulle kosta 15 miljarder. Det är bara drygt 10 procent av regeringens skattesänkningar. Det är smärtsamt att vi har en regering som blundar för fattigdom bland barn. Det är smärtsamt att vi har en regering som saknar politisk vilja att utrota barnfattigdomen, avslutar Lars Ohly.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar