onsdag, juni 15, 2011

Snart invigs The Glass Factory i Boda

På lördag den 18 juni invigs kommunen Bodasatsning "The Glass Factory" tillsammans med Designshouse Stockholm nya varuhus. Boda står reda att välkomna den stora tilltänkta invasionen av turister som väntas i sommar. Jag tog min kamera i dag och åkte till Boda för att se hur det ser ut dagarna innan invigningen. Boda är kommunens äldsta bruksort och den grundades 1864 av glasblåsarmästarna R Victor Scheutz och Erik Widlund. Platsen hette då Förlångskvarn och här fanns innan glasindustrin satte i gång två bondgårdar och en kvarn. Här växte Boda glasbruk upp och blev en betydande ort i glasriket. Nu hoppas vi alla på att det blir återigen en ny livlig ort tillsammans med övriga delar av Emmaboda kommun.



Denna byggnad är det första man ser när man kommer från den södra infarten som är den som används i särklass mest av de flesta turister. Det är den som kommer från riksväg 25 som ligger ca en kilometer bort. Byggnaden är uppförd 1929 och är en transformatorstation som producerade el som ersatte vattenkraften. Det innebar att man härefter kunde anlägga fabriker där man ville och där inte vattenkraft fanns.








Här flaggar man för Kulturrevolutionen i Boda. Även om jag är mycket tveksam till ordvalet kulturevolution eftersom man tänker på det som hände i Kina på 60-talet så är det viktigt att Boda satsningen uppmärksammas på alla sätt för att locka turister till orten.









Bruksvallens pampiga entré. Bodabruk GIF håller till här sen många år tillbaka. Herrlaget är nedlagt och man satsar numera helt på damlaget som är Algutsboda skockens enda fotbollsdamlag.










Min anknytning till Boda är att jag i slutet på sjuttitalet gick i Lekis i dessa byggnader. Det var från 1977 till 1978.












Numera finns det ett vandrahem i närheten.
Trots allt det nya som håller på att upprättas i Boda Glasbruk är detta hus något av själen i orten. Rubens stuga- Uppkallad efter Ruben Hjelm som bodde här. Ruben föddes 1887 och dog här 1969. Hans syster Cecilia som föddes 1889 blev den sista bofasta bodde kvar fram till hennes död 1978. De var ingalunda själva utan som mest bodde 11 personer här. Rubens far hette Frans och hans mor Gustava och tillsammans med sex barn kom de hit till Boda 1884 för att skapa sig en framtid som glasblåsare. Förutom Ruben och Cecilia som föddes här fick de ytterligare ett syskon som hette Josef 1892 som tyvärr dog redan som liten. Huset ägs av Emmaboda kommun och är bevarad som ett minne från ett glasarbetar hem från början av 1900-talet. Både Ruben och hans bror Tomas var kända för att vara skickliga glasblåsare och profiler i Boda. Tomas började arbeta i hyttan redan som åttaårig och redan vid 20 års ålder var han glasmästare, den yngsta vid den tiden.













Hönsalottas Luffarmuseum håller till mittemot det kommande glasmuseet och Designhouse Stockholms lokaler. Verksamheten öppnade förra året i dessa lokaler.


Både glasmuseet "The Glass Factory" och Designhouse Stockholm som är ett varuhus där man kan köpa möbler, lampor, mattor, tyg och textiller mm.invigs på lördag den 18 juni. Det sista arbetet höll på för fullt i dag. Det är bra att man bevarat den gamla tegelbyggnaden i bakgrunden. Den överlevde den förödande branden 1991 som ödelade stora delar av glasbruket. Som alla andra hyttor var den första hyttan i Boda av trä. Man utnyttjade Hagbyån som energikälla och eldade på ugnarna med hjälp av ved från skogens träd. Vet inte exakt när denna byggnad kom till men kan nog tänka mig att det var någongång i början av 1900-talet. Som alla bruksorter har ortens karaktär formats av arbetarna och de som arbetade runt omkring glasbruket



Ingången till The Glass Factory. Efter produktionsnedläggningen 2003 inrymdes den nya mindre hyttan i denna byggnad Lokalerna har tidigare används till glasmålning, blomslipare som är slipning av blomdekor på glas. Detta var modernt från 1920- 40 -talet. Här fanns tidigare glastvättning, glaspackning, putslokal, syrapolering, elverkstad och lager. I källaren fanns smedja och snickeri. Själva byggnaden är uppförd i etapper från slutet av 1940-talet till slutet av 1960-talet. Framför bygganden som idag är en parkering fanns det 1991 ytterligare fastigheter som tillhörde glasbruket men de brann ner 1991.  Men 2011 kommer det alltså att öppnas ett glasmuseum med utställningar och satsningar på barnaktiviteter i glassets tecken.

Bodaparken ligger bredvid den blivande museet. Här kan man se skulpturen Albin och Pegasus i mitten av bilden bredvid granen. Den är ritad av Bertil Vallien och tillverkades tillsammans med brukets duktiga hantverkare i mitten av 70-talet på uppdrag av brukets chef Erik Rosén. Figuren är en hyllning till den gamle glasblåsaren Albin som i mitten av 1940-talet fick Patriotiska sällskapets guldmedalj för lång och trogen tjänst. Men det sägs att han snabbt tog av sig medaljen. På frågan om var medaljen var svarade den gamle Albin. "Ja hängde den på suggan. Ja töckte att hon också behövde lite oppmuntran".

Inga kommentarer: