fredag, juni 03, 2011

Granska statsbidragsberättigade trossamfunden

Vänsterpartiet kräver att statsbidragen till trossamfund ska granskas utifrån om de utvecklar jämställdhet och motverkar rasism och diskriminering. Trossamfunden bör också verk för att utveckla förusättningar för jämställdhet mellan kvinnor och män. Granskningen gäller att statsbidrag gått till de trossamfund som bedriver arbetet i enlighet med kraven.
Med anledning av detta har Vänsterpartiets riksdagsledamot, Siv Holma ställt en fråga i riksdagen. Hon är förundrad över samfundsministern Stefan Attefalls svar:

- Jag kan inte stillatigande åse att människans lika värde inte respekteras. Av det skälet anser jag att regering och riksdag har ett särskilt ansvar för att inte tiga när den gemensamma värdegrunden som är ett villkor för trossamfund att få statsbidrag förbises. Stefan Attefalls svar är ett icke-svar, säger Holma i en kommentar och fortsätter: Att tiga är att samtycka och i detta fall så kan det betyda att i statsrådet Attefalls värld är homofobi förenligt med att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på. I Attefalls värld kanske till och med homofobi är förenligt med kravet på att motverka diskriminering?

Inga kommentarer: