torsdag, juni 30, 2011

Kycklinguppfödning kan aldrig vara miljövänligt.

Att Centerpartiet i Emmaboda ger sitt årliga miljöpris till en kycklingsuppfödare är märkligt och förvånade. Hur kan en industriell kycklingfabrik kallas miljövänlig där man har 180 000 kycklingar åt gången (åtta sådan omgångar per år) och där alla kycklingarna är kläckta på en och samma dag i Sölvesborg och körda med djurtransport till Målatorp vid en dags ålder? 34 dagar plus/minus någon dag gamla blir kycklingarna innan de körs med djurtransport till slakt hos företaget Lagerberg AB i Sölvesborg som också säljer dem vidare till detaljist.

Sen att man i Målartorp har satsat på energisnåla lösningar i kycklinghusen är väl bra och det är alltid posivit när man gör förändringar som är till fördel för miljön. Men i det här fallet måste man ändå ställa frågorna. Hur tänkte Centern nu? Vart tog djuren vägen?

De stora problemen med den farm av broilers, höns och äggproduktion som bedrivs i vårt land lämnar mycket att önska vad det gäller djurrätt och djurens lidande. (C) har utan att ägna djurhållningen en tanke premierat en företagare för att han fått ned kostnaderna för driften samt att effektiviseringen ökat. Med tanke på den debatt som vi följt år ut och år in i pressen angående djurfabriker lämnar centerns val av pristagare en besk eftersmak.

Vi i Vänsterpartiet har med anledning av detta publicerat en insändare i Östran i dag .