måndag, juni 20, 2011

Sommaromsorg i Emmaboda kommun

.För en vecka  presenterarade Kommunal en rapport om öppettider i förskola och fritidshem under sommaren och hur föräldrar löser barnens behov av omsorg. Hälften av de 1 000 tillfrågade föräldrarna känner press att ha barnen hemma under sommaren och en femtedel har inte fått något erbjudande om sommaromsorg överhuvudtaget när den ordinarie barnomsorgen är stängd.

- Livet stannar inte av under sommaren. Sjukhus måste vara öppna, bussar och tåg måste gå och många affärer och företag är öppna även på sommaren. De som jobbar måste kunna ha sina barn på förskolan eller fritids utan problem och utan att skämmas. Men tyvärr känner hälften av föräldrarna en press att inte ha sina barn i omsorgen under sommaren och en femtedel har inte ens fått ett erbjudande om alternativ när deras vanliga förskola eller fritids håller stängt, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

I dag är det första dagen på sommarlovet i Emmaboda kommun jag undersökte hur det ser ut i vår kommun med sommaröppna dagis. Liksom tidigare år ser det bra ut när det gäller tillgängligheten för våra barn som behöver omsorg under sommaren. Föräldrarna har fått lämna in en skrivelse att man behöver omsorgsplats under de respektive veckor som sommarlov råder. Minst två förskolor är öppna under sommaren  Johansforsbarnen får åka under tre veckor i slutet av juli och början av augsti till Lindås och deras förskola som heter Stenröset. I Emmaboda slår man samman ortens två förskolor där Fyrklöverns barn får gå på Regnbågen under samma tid som gäller med Johansfors barnens vistelse i Lindås. I södra delen av kommunen har det varit svårare att få fram uppgifter men där är det stängt under samma tid som Regnbågen och Stenröset är öppet. Barnen från södra delen som behöver barnomsorg under dessa tre veckor får vara på Stenröset tillsammans med barnen från norra delen. Annars verkar det vara öppet på övriga tider både i Vissefjärda Långasjö, Emmaboda, Lindås och Johansfors. Solgläntan i Eriksmåla är öppen under några veckor i början av sommarlovet och sen får de gå på Videbacken i Broakulla under större delen av sommaren.

Det känns bra att Emmaboda kommun ordnar barnomsorg under sommaren för de föräldrar som behöver det och anpassar verksamheten efter önskemålen. Det har aldrig varit något debatt eller synpunkter kring detta under tidigare år heller så verksamheten funkar och föräldrarna är nöjda.

Inga kommentarer: