måndag, augusti 23, 2010

Vit flugsvamp

Så här års är det svamptider och den eviga frågan är om den eller den svampen är ätlig eller giftig. Det finns några välkända svamparter som man inte kan ta fel på som t ex kantarellen som är ätliga och den röda flugsvampen som är giftig. Den vita flugsvampen kan man däremot förväxla med den ätliga champinionen och eftersom den är väldigt giftig ska man iaktta största försiktighet.

När många andra arter som är giftiga signalerar att dem är farliga så är den vita flugsvampen just så vacker oskyldig vit.Flugsvampen känns igen på ringen och slidan eller strumpan, och att foten, hatten och skivorna är helvita, oföränderliga vid tryck. Ringen kan dock ramla ner och slidan kan vara otydlig eller gömd. Som fullvuxen har den en svag eller starkare bitter doft och en mild smak. Doften kan vara otydlig. Champinjoner å andra sidan har
bruna eller skära skivor, ingen slida (de har dock ring) och ofta en behaglig doft av till exempel mandel. Här nere kommer bilder tagna i går av Vit flugsvamp.




Den här svampen är troligtvis inte någon vit flugsvamp men jag har ingen aning om vilken art detta är. Därför ska man låta den vara kvar i skogen. Däremot att fotografera vit flugsvamp är ofarligt och görs med glädje för de är vackra.

Inga kommentarer: