torsdag, augusti 26, 2010

Dags för en vårdgaranti för missbrukare

I land efter land inser man nu konsekvenserna av den repressiva narkotikapolitik som drivits dom senaste åren. Senast i raden är den svenska regeringens egna utredare Gerhard Larsson som i en rapport konstaterar att missbruket ökat dramatiskt dom senaste tio åren.

- Under många år har det bara funnits en tillåten åsikt när det gäller missbruksfrågor. Vänsterpartiet har ofta beskyllts, inte minst av justitieminister Beatrice Ask, för att vara drogliberaler. Larssons rapport visar dock att regeringens politik är den som låter missbruket och därmed det mänskliga lidandet öka, säger Alice Åström (V).

Vänsterpartiet kräver en vårdgaranti för missbrukare. Eftersom bara en av fem idag får tillgång till den vård dom behöver är behovet av en vårdgaranti uppenbart. Vi vill gå från en repressiv narkotikapolitik till en restriktiv narkotikapolitik. Vänsterpartiet vill ha en narkotikapolitik som minskar missbruket och som ger människor möjlighet till ett värdigt liv.

- Det är dags att vi börjar föra debatten utifrån vetenskap och erfarenhet och inte populism som idag är fallet. Det är dags att ta larmsignalerna på allvar och jag är beredd att ta debatten. Nu undrar jag hur länge regeringen ska huka sig och smita undan, avslutar Alice Åström.

Inga kommentarer: