lördag, augusti 07, 2010

Gör hemtjänsten billigare

Vänsterpartiet lanserar idag ett nytt förslag om billigare hemtjänst. Bakgrunden är de stora skillnaderna i timavgifter i hemtjänsten som skapar stora orättvisor mellan olika kommuner. Lars Ohly förklarar:

- Det är alldeles för stora skillnader mellan olika kommunerna när det gäller timavgifter för hemtjänst. Järfälla är billigast i Sverige med 75 kronor i timmen. Dyrast är Sunne med 435 kronor. För den som köper t.ex. fem timmar i månaden är skillnaden hela 1345 kronor. Det är mycket pengar. I synnerhet för en pensionär med låg pension, säger Lars Ohly

- Hemtjänsten är för många äldre helt nödvändig för att kunna bo kvar hemma. Hemtjänstpersonalen hjälper till med städning, handla mat, diska, men också med personlig omvårdnad och avlastning för de anhöriga. I bästa fall har de också tid för en kopp fika och en promenad. Man ska inte behöva gå från hus och hem bara för att man blivit lite skröplig, fortsätter Ohly.

Vänsterpartiet anser att det är orimligt med så stora skillnader mellan kommunerna. De höga timavgifterna leder till att äldre avstår från rätten till hjälp i hemmet av ekonomiska skäl, trots att de har behov av det. För många pensionärer är en hög avgift på t.ex. 300 kronor i timmen väldigt avskräckande. De får istället försöka klara sig själva eller be anhöriga om hjälp och rätten till stöd och omsorg urholkas därmed.

- Vänsterpartiet vill göra hemtjänsten billigare. Den borde inte kosta mer än 100 kronor i timmen för någon. Det är en välfärdsreform som kan förbättra livskvaliteten för många äldre och göra så att fler av dem som så önskar kan bo kvar hemma längre. En billigare hemtjänst är en del av Världens bästa välfärd, säger Lars Ohly.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Hemtjänsten ska vara billig, och det ska vara samma pris över hela landet oavsett i vilken kommun man råkar bo.

Nicke Grozdanovski sa...

Det är så det ska vara i ett välfärdsamhälle