tisdag, augusti 17, 2010

Löglönejobb är Nyamko Sabunis (fp) recept

Det är väl ca. 8 år sedan dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg debatterade med Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard och vi har den berömda scenen då Lejionborg mitt i debatten river sönder en affisch från främlingsfientliga danska folkeparti. Då framstod folkpartiet som ett parti som skulle bekämpa alla främlingsfientliga tendenser i svensk politik.



Sen dess har det hänt en hel del från folkpartiet sida, tyvärr i helt fel riktning. Språktest för invandrare för att bli svenska medborgare, Obligatoriskt gynkoll för alla unga muslimska kvinnor och så strama åt reglerna för användning av burka i skolan. Man skapar problem som egentligen inte finns eller som redan i dag man använder sig av. Som t ex. skolan och Burkan där det för det första är väldigt fåtal elever och lärare som använder burka i skolmiljön och där rektorn i dag har befogenheter att säga ifrån om detta blir ett stort problem. Men nu måste folkpartiet som har haft ansvar för dessa frågor under denna mandatperiod visa för väljarna att detta är ett problem som man tänker ta itu med kommande mandatperiod. Alltså fiskar man i grumliga främlingsfientliga vatten.

I dag kan man i
Sydsvenska dagbladet läsa fler tokiga förslag från folkpartihåll som är i samma linje i flyktingfrågan som tidigare. Denna gång är det integration och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som tror att låga löner och åtstramning av föräldraförsäkringen ska hjälpa den utlandsfödda komma in i samhället. Hon tror att skapandet av en låglönesektor för invandrare gynnar intergrationen. Är de det som krävs för att människor som är utlandsfödda ska få jobb. Är det högerns recept på integrationspolitiken att skapa ett lågelöneprolätariat? Nu ska vi för rättvisans skull nämna att detta är hittills Nyamko Sabunis tankar, idéer och förslag och inte partiets. Men eftersom hon är minister för just dessa frågor så är det allvarligt och jätteviktigt att bemöta dem.

Dem här idéerna känns igen när det gäller ungdomsarbetslösheten där framför allt Centerpartiet har framfört åsikten att man ska försämra skyddet på arbetsmarknaden och låta ungdomarna få lägre löner än vad de har i dag , eftersom svenska ingångslöner är så höga så är de rädda för att företagen inte vågar anställa. De flesta företagare tycker nog inte att lönefrågan är den viktigaste frågan när man ska anställa eller inte. Jag tror de kollar på andra viktiga faktorer som behörighet, social kompetens och förmåga att ta egna initiativ.

Nej integration befrämjas inte av att skapa ett ännu större klassamhälle utan det genom ett samhälle där alla känner sig behövda och jämlika. Ett samhälle som inte delar upp människor utan att man möts på arbetsmarknaden på samma villkor Frågan är varför inte företagen anställer personer som heter Mohammed eller Fatima. Är det inte så att man måste först börja lösa strukturproblemet där i stället för att straffa de nyanlända personerna med lägre löner.

Jag vet inte vad som egentligen hände den gången 2002 när Lars Leijonborg debatterade med Pia Kjearsgaard. Men det gick inte i den riktingen som vi alla hade tänkt utan ett närmade till de främlingsfientligas tankar och värderingar. Var affischrivningen bara ett spel för galleriet? När man ser hur folkpartiet har utvecklats sedan dess så är nog svaret Ja. Så då är frågan varför ska vi ha Sverigedemokrater i riksdagen när vi redan har Folkpartiet där?

Inga kommentarer: