lördag, augusti 14, 2010

Max 5 barn per anställd i förskolan

Vänsterpartiet vill höja kvaliteten i förskolan genom att anställa fler förskollärare och föreslår ett tak på max fem barn per anställd. För att nå målet behövs 7 000 fler anställda i förskolan. Förslaget kostar staten cirka 3 miljarder kronor. På sikt vill Vänsterpartiet se ett tak för hur stora barngrupperna får vara.

- Fler anställda och mindre barngrupper är ett steg mot världens bästa välfärd. Det innebär att alla barn blir sedda och får utvecklas på bästa sätt. Om vi har för lite personal i förskolan får varje anställd mindre tid för varje barn. Det drabbar särskilt de barn som har större behov och behöver mer uppmärksamhet, säger Lars Ohly, partiordförande (V).

I Almedalen presenterade de rödgröna ett mål för lärartätheten i grundskolan. Nu vill vänsterpartiet även ha ett välfärdsmått för personaltätheten i förskolan. Vänsterpartiet vill också ge alla anställda ett kompetenslyft.

- Idag har vi brist på utbildade förskollärare, men jag hoppas att vårt förslag med fler anställda ska göra yrket mer attraktivt och få fler att välja den utbildningen, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiet anser att alla barn har rätt att vistas på en förskola där målsättningen är en pedagogisk verksamhet av högsta möjliga kvalitet. Forskning har visat att mindre barngrupper och hög personaltäthet har positiva effekter på barns språkutveckling, samspelet mellan barn och vuxna, flickors och pojkars identitetsutveckling och sociala relationer. Mer personal ger också en bättre arbetsmiljö med mindre stress och buller samt färre konflikter.

Inga kommentarer: