måndag, augusti 30, 2010

Besök på Ekebo

I dag besökte Kaj Raving, Linda Fleetwood, Mikael Nilsson och jag min arbetsplats Ekebo som är ett särskild boende i Algutsboda i norra delen av Emmaboda kommun. Här har jag arbetat natt sen februari i fjol och innan dess från Juni 2001 till Januari 2003. Mellan 2003-09 arbetade jag i det som kallades natteamet inom äldreomsorgen som hade hela kommunen som arbetsplats. Nu ansvarar jag för Algutsboda socken och det är ungefär halva kommunen. Vi arbetar två på nätterna och sammanlagt är det 32 anställda.

Vi fick en rundvandring av enhetschef Ann-Margret Bohlin som visade våra mysiga lokaler som vi har. Det var gruppboendet med sju lägenheter, Det särskilda boendet med 12 lägenheter, Daglig verksamhetsrummet, Allaktivitetslokalen med tillhöranade restaurang Både Kaj och Linda tyckte om vad dem såg och Ann- Margret skickade med oss lokalpolitiker att man ville ha en asfalterad väg runt om Ekebo som man kan utnyttja med rullstolar eller rullatorer. Det finns asfalterade ytor i uteområdet redan nu men ingen som är sammanlänkande. Vidare att man gärna vill ha någon form av staket mot den hårt trafikerade 25:an som finns i närheten. Men samtidigt vill man heller inte dramatisera detta utan man gärna vill ha det som en naturlig del av utemiljön.

Sen blev det samtal med personal och där blev frågan om heltidstjänster ett samtalsämne och valfrihet inom den kommunala verksamheten och då pratar vi inte om konkurrensutsättning. Vi klubbade igenom den 30 november i fjol i fullmäktige en satsning och ambition att erbjuda heltidstjänster. Vi hade fått nästan två miljoner extra att fördela och då tyckte vi och Socialdemokraterna att detta var en viktig signal till våra duktiga kommunanställda. Det räcker inte på långa vägar men vi satsar nu kommande mandatperiod i den rödgröna uppgörelsen om heltiden. Så vinner vi valet blir det lättare att fortsätta denna satsning. Den borgerliga oppositionen var konstigt nog emot detta, men det visar deras inställning till kommunalpersonal.

Sen fick vi se prov på kommunal valfrihet då man erbjuder de äldre två rätter plus sallader varje dag om man vill ha. Man kan välja om vill äta mat hemma eller om man vill äta i resturangen. Dem som kan har möjlighet att göra sin egen mat om man vill. I dag var det ugnsbakad fisk och kycklingpytt med en stor salladsbuffé på menyn och vi tyckte maten smakade utsökt. Detta är en del av den valfrihet vi pratar och inte den borgerliga som enbart handlar om vilket företag som ska utföra verksamheten.

Det blev en trevlig besök på min arbetsplats och även om man jobbar där så är det alltid trevlig att se den med nya ögon. Jag är glad att vara en del av den verksamhet som bedrivs där.

Inga kommentarer: