fredag, augusti 20, 2010

Svenskt Näringsliv låter vinsten gå före eleverna

Till skillnad från Svenskt Näringsliv som ser på kunskap som en handelsvara och i en artikel på DN-debatt vill kommersialisera skolan ännu mer, så ser Vänsterpartiet på kunskap som en rättighet för eleverna. Det är inte skolbolagens jakt på vinst som ska styra skolan utan elevernas behov.

- Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation som företräder företagarnas intressen. Inte elevernas. Därför är det inte konstigt att de vill skapa system som gör det möjligt för skolbolag att tjäna ännu mer pengar. Det här är ett kunskapsfientligt förslag som skulle drabba eleverna hårt, säger Rossana Dinamarca, utbildningspolitisk talesperson (V).

Förslaget från Svenskt Näringsliv innebär att skolor med elever som behöver lite mer stöd och hjälp kommer att få mindre resurser. Det är precis tvärt emot vad man borde göra. De som inte når målen behöver mer resurser. Inte mindre.

- Svenskt Näringslivs förslag kommer leda till en mer segregerad skola. Redan idag ser vi hur elevunderlaget blir alltmer homogent och det är direkt kunskapshämmande. Vi behöver inte en mer segregerad skola, säger Rossana Dinamarca.

Inga kommentarer: