onsdag, augusti 11, 2010

Kristdemokraterna går i opposition mot sig själva

Nu närmar sig valet och det är 39 dagar kvar till vi ska gå till valurnorna. Temperaturen höjs mer och mer även om vi i Vänsterpartiet bedrivit valkampanj sedan en tid tillbaka. Ett inslag i valet är valaffischerna med partiernas budskap på som nu lanseras. I går var det Kristdemokraterna som visade upp sina affischer och de har ett djurbudskap att förmedla till väljarna. Bortser man från de politiska så tycker jag affischerna är bra, fyndiga och stilrena. Partiledaren Göran Hägglund som annars anses vara rätt så lugn och snäll ser riktigt bestämd ut på affischerna. Han ska stångas mot orättvisorna i samhället.










































Lennart Sjögren, partisekreterare för Kristdemokraterna säger att:

- Vi tycker inte att djungelns lag ska råda. Vi tycker inte att den starke ska kunna kapa åt sig mer än den svage. Vi vill bryta utanförskapet för dem som saknar arbete. Vi vill göra något åt återvändsgränden för de långtidssjuka. Vi vill ge människor på flykt möjlighet till ett liv i frihet och säkerhet.

Det låter ju bra tycker jag och sloganen för KD i valet är "Ett mänskligare Sverige". Det låter som om Kristdemokraterna är ett oppositionsparti och inte ett parti som ingår i regeringen och som just ökat den starkes rätt gentemot de svaga, som har stramat åt sjukförsäkring och A-kassan, som gjort det svårare för ungdomar att skaffa sig bostad till rimlig pris, som gjort det svårare för den offentliga välfärden eftersom mycket resurser går till privata alternativ med vinstintresse, som inte har gett papperslösa flyktingar rätt till sjukvård. Som vill luckra upp arbetsrätten och sänka lönerna för unga i arbetsmarknaden, som har försämrat djurskyddet och sagt upp stoppet för nya reaktorer. En regering som har ökat klassklyftorna i samhället som har gett mer skattelättnader åt de högavlönade som dessutom fått subventionerad städning på köpet.

Ett mänskligare Sverige vill vi alla ha men då behöver vi byta regering den 19 september och då hjälper det inte att Göran Hägglund ser tuff ut på affischerna. Han är ansvarig för den förda politiken den senaste fyra åren även om KD är ett litet parti och det är moderaterna som styr regeringen. Jag inser att Kristdemokraterna fått kompromissa med de andra partierna men trots det är man ansvarig för socialpolitiken och bostadspolitiken eftersom man innehar ministerposter som ansvarar för dessa områden. Dessa områden har inte blivit mänskligare under de senaste åren.

Valet den 19 september handlar mycket riktigt om ett mänskligare Sverige men i en helt annan inriktning än den KD förspråkar. Det innebär att vi måste bryta den hårda barriär som denna regering byggt upp i samhället och hålla i hop landet. Det kräver att vi har världens bästa välfärd där varje skattekrona ska gå tillbaka till verksamheten och inte till kapitalisternas fickor. Det handlar om ett samhälle som tar hand om de som hamnar utanför och inte straffar dem ekonomiskt. Så rösta för ett mänskligare Sverige den 19 september, rösta på Vänsterpartiet.

Inga kommentarer: