fredag, augusti 13, 2010

God och näringsriktig mat - en självklarhet i äldreomsorgen

Media har de senaste dagarna tagit upp debatten om den på många håll undermåliga maten i äldreomsorgen.

- Självklart skall maten vara både god och näringsriktig. Något annat är skamligt. Lika viktigt är att måltiden blir en av dagens höjdpunkter, säger Eva Olofsson, äldrepolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Det behövs ett matlyft inom äldreomsorgen, fortsätter Eva Olofsson. Kommunerna måste sluta lägga ned de egna köken och de måste göra upp med slentrianmässiga upphandlingar av halvfabrikat från de stora livsmedelsgrossisterna. Satsa i stället på bra, närproducerade råvaror och kunnig personal. Det är inte dyrare men höjer livsglädjen för de äldre.

Goda exempel är Tre stiftelsers äldreboenden Vegahemmet och Änggårdsbacken i Göteborg och Lyckåsa utanför Hässleholm. Där lagar de maten i egna kök på bra råvaror, bakar eget bröd och kakor och bannlyser halvfabrikaten.

- Maten blir inte bara godare - arbetet i köken blir också roligare. Det kostar inte mer och det är inget problem att rekrytera kunniga kockar, säger Eva Olofsson

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Jodu Nicke, man kan bli mörkrädd när man läser om varifrån maten till ett äldreboende i Ystad kommer.
Potatisen kokas i Holland, körs med långtradare till matföretaget Dafgård i Västergötland, för att sedan åter igen köras med långtradare till äldreboendet i Ystad.
Jag undra hur många av gamlingarna som gjort såna resor som deras vid potatisar gjort när de sätter tänderna maten? För att inte tala om vart näringsvärdet tagit vägen? Förmodligen är även det ute på resa mot okänt mål.
Jag talade häromdagen med jordbruksministern om detta, och hans svar var att de gamla skulle ställa krav på att få sätta tänderna i mindre beresta potatisar.
Vilket visar att han knappast förstod vad han talade om.
Han påstod också att det var bra att debatten om hur man fraktar mat fram och åter kom igång nu. Det var på tiden, menade han.
Jag avstod från att upplysa honom om att debatten om just detta var rätt intensiv vid tiden för folkomröstningen om EU-medlemsskap...
Man vill ju inte genera en minister inför andra.