söndag, augusti 09, 2009

Semesterns sista resa Del 2- Gränna

Efter den trevliga utflykten till Taberg var det dags att åka norrut mot Gränna. Orten ligger längst med E4 ca 35km norr om Jönköping på Vätterns östra strand. Gränna Staden grundades 1652 under namnet "Brahe-Grenna" av greve Per Brahe d.y och har en rik historia. Men det Gränna är mest känd för är troligtvis att det är polkagrisarnas paradis. Men Gränna är så mycket mer än så. Det är verkligen en pittoresk ort med en underbart landskap omkring med mycket att upptäcka och uppleva.











E4 mellan Jönköping och Gränna är en av Sveriges absolut vackraste motorvägar. Man har Vättern på ena sidan och branta klippor på den andra.










Det känns som om man kör på någon motorväg i sydeuropa någonstans runt medelhavet, speciellt sådana här vackra dagar.














Hamnområdet i Gränna där båtarna till Visingsö avgår













Ruinen efter Brahehus tronar upp på sluttningarna ovanför Gränna.












Bysten av greve Per Brahe den yngre (1602-1680) som grundade Gränna. Den står mitt på torget.
















En vanlig syn i Gränna. En polkagrisaffär














Gränna ligger nedför de småländska höglandets sluttningar.




















Gränna kyrka. Den första stenkyrkan på platsen byggdes i mitten av 1100-talet. De ursprungliga grundmurarna finns ännu bevarade under kyrkans golv. När Gränna blev stad 1652 bekostade stadens grundare Per Brahe d y ett stentorn i väster. Under åren 1689-1696 utvidgades kyrkan åt norr och söder, och fick därigenom en kvadratisk form. Kyrkan förstördes helt vid en brand år 1889, men återuppbyggdes på samma grund till sin nuvarande form och återinvigdes den 15 september 1895












Grännas huvudgata, Brahegatan som på sommaren sjuder av liv och rörelse. Här finns en hel del konditorier, polkagrisaffärer och matställen









I en polkagrisaffär kan man verkligen känna dofterna av de olika polkagrissorterna blandas. Helt underbart. För övrigt fyller polkagrisen 150 år i år. Det kunde man inte undgå att veta runt Gränna.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Du glömde att nämna att i Gränna finns också museet som försvann.

Nämligen André-museet. Museet packades ner i lårar under kriget och gömdes undan. I en källare i Gamla stan, Stockholm, har jag för mig. Efter kriget hade man glömt var man gömt samlingarna. Nåja, de kom till slut fram och blev grunden till det som idag är Andrémuseet i Gränna.


André var ju sin tids flygpionjär, men hans idé att flyga över nordpolen var totalt galen. Han epitet som hjälte borde därför bytas ut till galenpanna.

Nicke Grozdanovski sa...

Du har helt rätt Lasse. Det var slarvigt av mig att inte nämna Andre museet som finns i Gränna.

Totalt galet var för att han med sin besättning misslyckades med målsättningen. Men alla upptäcksresande har varit galna på sitt sätt, vissa lyckades andra misslyckades. Men människan har alltid haft behovet att upptäcka saker och ting.

Anonym sa...

Tyvärr dessa ständiga särskrivningar överallt. En polkagris affär är något helt annat än det som förmodligen åsyftades, en polkagrisaffär. Det första uttrycket låter som om en polkagris har en kärlekshistoria på gång. :)

Nicke Grozdanovski sa...

Visst har du rätt anonym? Ibland går fingrana i otackt med hjärnan och språkpoliserna. :) Men det är tur att du finns så jag kan rätta det som är fel. :-)

Men jag hoppas du tyckte om artikeln trots mina särskrivningar.