söndag, augusti 30, 2009

Bajen förmådde inte bryta trenden på Fredriksskans

Inte sedan Erik Johansson genom att på bortaplan göra två mål fixade en 2-1 seger den 20 april 2004 har Hammarby besegrat Kalmar FF vare sig hemma eller borta. I eftermiddags hade man chansen att bryta denna dystra trend även om det inte fanns mycket som tydde på det innan match. Tyvärr överlevde denna trend även denna Bajenattack. Det blev som vanligt en trist förlust mot Kalmar FF, denna gång med 0-3 sedan samtliga mål kom i första halvlek.

Det blev en regnig början av matchen med inslag av åska men åskan drog bort men regnet föll till och från under större delen av matchen. Hammarby försökte ändå spela offensivt och chocka Kalmar men lyckade inte speciellt bra. Kalmar fick den första heta chansen då en rödklädd spelare kom helt fri med Rami Shaaban i målet som gjorde en fin benparad och fredade målet denna gång. Bajen skapade en del lägen där både Rafael och Nathan Paulse var inblandade utan att förvalta chansen. Det gjorde Tobias Karlsson i Kalmar som på en kontring gjorde 1-0 i den 32 minuten. Två minuter senare ökade Daniel Mendes på till 2-0 på ett distansskott som var helt otagbart för Shaaban i målet. Plötsligt låg vi under med 0-2 och det hela kändes otroligt tungt och frustrerande för ett Hammarby som har så förtvivlat svårt att göra mål nu var tvingade att göra två mål för att överhuvudtaget ta några poäng. Ridån föll definitivt strax innan halvleken var över. Kalmar tog vara på en galen sidledspass, ställde om och Ricardo Santos sköt strax innanför straffområdet. På returen var Tobias Eriksson framme och satte sitt andra och Kalmars tredje mål.

Matchen var naturligtvis över och under andra halvlek var det bara för Hammarby att undvika ett ras. Det lyckades man med mycket tack vare att Kalmar mer bevakade sin ledningen än att man ville göra mer mål framåt, även om KFF skapade några farligheter som Shaaban räddade förtjänstfullt. Man tillät Hammarby ha mycket boll men Bajen hade svårt att skapa några egentliga heta chanser och när de kom så sumpade man dem rejält. En gång fick Peter Wastå göra en fin räddning med kvarten kvar av matchen på Harris Laitinens skott. Men inga mål för Hammarby denna kväll och förlusten med 0-3 var ett faktum.

Hammarby fortsätter alltså att förlora och det ser inte bra ut. Om man ser till den två senaste förlusterna mot Elfsborg och Gefle så var denna match ett steg bakåt. Man spelade ängsligt och nervöst. Många dåliga passningar och tappade bollar på fel ställen gör att man kommer fel in i matchen. Det sätter griller i huvud på spelarna som gör att de blir handlingsförlamade när de kommer till mållägen. Det verkar som spöket Fredriksskans sätter sina klor i spelarna redan på bussen ner från Stockholm. Traditionens makt är stor ibland i fotbollens värld.

De finns de som säger att det gör inget att förlora mot lag som Kalmar FF eftersom det inte de man egentligen tampas med i bottenstriden. Jag säger precis tvärtom att det är just mot lag som man inte räknar med att få poäng mot som man ska slå. Det ger dels stärkt självförtroende och poängövertag gentemot konkurrenterna Se bara på GAIS som överraskande slog Helsingborg borta med 1-0 senaste matchen. Tack vare den och segern över Örgryte gör att man är på rätt sida strecket nu. Man skulle önska att Bajen någongång skulle förmå att skrälla snart. Några grönvita som levererar match efter match är alla Bajen Supporters som stöttar laget efter bästa förmåga. Kalmarmatchen i dag var inget undantag. All heder åt nummer 12

Detta var också Kalmar FF:s och Rasmus Elms och som har Johansfors IF som modersklubb avskedsmatch för klubben. Han avtackades av publiken innan han nu drar vidare på nya äventyr i Holland och AZ Alkmaar. Jag önskar honom ett stort lycka till.