onsdag, augusti 19, 2009

Raset i facket en framgång för regeringen

Inte på 100 år har facket förlorat så många medlemmar som under de senaste tre åren, berättade Ekot i morse.

- Detta är resultatet av en framgångsrik politik från den borgerliga regeringen., säger Josefin Brink, arbetsmarkandspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Regeringen visste vilka effekter höjningen av a-kasseavgiften och straffavgiften för a-kassor med hög arbetslöshet skulle få. Det var reformer som direkt riktade in sig på att stöta bort de allra mest sårbara på arbetsmarknaden från både fack och a-kassa.

Medlemsraset har varit störst i den privata tjänstesektorn där arbetsplatserna ofta är små, och många är visstidsanställda.

- Också den situationen har regeringen medvetet förvärrat genom att utöka arbetsgivares möjligheter att visstidsanställa, vilket slagit särskilt hårt mot unga.
Drygt hälften av alla arbetande under 25 år har en otrygg visstidsanställning idag. De flesta jobbar inom tjänstesektorn.

- Sambandet mellan otrygga anställningar och låg facklig organisationsgrad är tydlig. Sammantaget är det tydligt att regeringen bedriver en medveten politik för att sänka den fackliga organisationsgraden, och försvaga de anställdas ställning gentemot arbetsgivarna.

Inga kommentarer: