måndag, augusti 10, 2009

Jämnställdheten i fokus när Lars Ohly sommartalade

- Jag vill att en ny regering ska ta som en av sina viktigaste uppgifter att minska skillnaderna i makt, inflytande och lön mellan kvinnor och män, sa Lars Ohly när han sommartalade i ett augustivarmt Gnesta på söndagen.

- Högavlönade män måste betala mer i skatt för att vi ska kunna skapa sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar som underlättar för människor att komma tillbaka i arbete, istället för system som sparkar på dem som redan ligger.

Lars Ohly menade att en politik för rättvisare villkor mellan kvinnor och män måste börja i hemmen. Man måste skapa villkor som gör det naturligt att dela lika på hemarbete och vård av barn. Den viktigaste förändringen är en individualiserad föräldraförsäkring, men också en utbyggd förskola med en god pedagogik.

Förutom feminismen talade Lars Ohly mycket om läget i världen. Han nämnde bl.a. kriget i Afghanistan, situationen i Iran och kuppen i Honduras. I det sammanhanget varnade han också särskilt för den borgerliga flyktingpolitiken som inte förmår att möta de behov som skapas av världens alla konflikter.

- Den moderatledda regeringen har dragit åt de inhumana tumskruvarna ännu ett varv i asyl- och flyktingpolitiken. Nu ska åter apatiska barn avvisas från Sverige. Centern, folkpartiet och kristdemokraterna må beklaga, men det är moderaterna som bestämmer, sa Lars Ohly.

- Uppgiften för en ny regering 2010 blir att göra upp med högerregeringens och Tobias Billströms inhumana flyktingpolitik och återupprätta människovärdet, sa Lars Ohly.

2 kommentarer:

Mats sa...

Varför ska högavlönade män betala mer i skatt och inte högavlönade kvinnor? Det är inte speciellt jämställt eller rättvist.
Han är konstig han Ohly.

Ruben sa...

Jag har försökt att hhitta någon artikel om vad Ohly sa om honduras. Menöverallt sägs det bara att han pratade om det.