lördag, augusti 29, 2009

Bygg fler studentbostäder och billiga hyresrätter!

Bostadsbyggandet måste lyftas till betydligt högre höjder! Det är dags att montera upp lyftkranarna och snabbt bygga studentbostäder och mindre billiga hyresrätter till alla som väntar i bostadskön.
Det säger Egon Frid, riksdagsledamot V i Civilutskottet som har hand om bostadsfrågor, i en uppmaning till bostadsminister Mats Odell.

- Den borgerliga regeringen har tagit bort tidigare stöd och drivit ner nyproduktionen kraftigt. Nu måste regeringen tänka om, säger Egon Frid.

- Det finns flera sätt att snabbt påskynda detta nödvändiga byggande. Ett är att återinföra något som liknar den investeringsstimulans och investeringsbidrag som förra majoriteten införde. Stöden gällde för byggande av bostäder i tillväxtområden med bostadsbrist och studentbostäder i orter med högskola eller universitet.

Investeringsstimulansen utvidgades 1 juli 2004 till att även avse ombyggnad av byggnad eller del av byggnad som tidigare använts för annat än bostäder.

I Stockholm förs nu en diskussion om att "bostadisera" alla kontoriserade bostäder och lokaler som kan omvandlas till bostäder. Detta kan även vara aktuellt för många större städer i landet där en kontorisering i centrala lägen har skett senaste årtiondena.

- För att lösa den stora bristen på studentbostäder och mindre hyresbostäder krävs det snabba och okonventionella lösningar. Det är dock viktigt att de generella reglerna för miljön och tillgänglighet samt reglerna för hyressättningen följs, säger Egon Frid.

Inga kommentarer: