torsdag, augusti 13, 2009

Inför Emmaboda kommuns hetaste derby: Vissefjärda GIF











I morgon är det återstart för Johansfors i Emmabodasexan och det är inte vilken match som helst som inleder utan bortaderby mot serieledarna Vissefjärda. De har verkligen gått som tåget och vunnit 11 matcher och 1 oavgjord och ingen förlust. Målskillnad har man också en förkrossande 45-8 så det är ingen lätt nöt för Johansfors att knäcka i morgondagens derby.

Vissefjärda ramlade ur femman i fjol och har verkligen förvaltat sitt favoritskap i årets serie. Laget som har sin hemvist i Dackeland i södra delen av kommunen bildades 10 juli 1929 och fyller likt Johansfors 80 år 2009. Under klubbens paraply finns inte bara fotboll utan man har en omfattande verksamhet bestående av bordtennis, gymnastik, skidor och tennis. När det gäller fotbollen har man både ett herrlag och damlag i seriespel. Damerna spelar i år i DIV 4 sydöstra.

Herrlaget åkte ur DIV 5 i fjol efter en rafflande avslutning där man tyvärr för deras del drog det kortaste strået. Deras förlust borta mot KV76/Loverslund med 1-2 blev ödesdiger då man ramlade under nedflyttningsstrecket på samma poäng som Hossmo som klarade sig kvar på bättre målskillnad. Så sent som 2004 spelade man i fyran och var rätt så framgångsrika där man gjorde fyra raka säsonger i fyran mellan 2001-04. Som bäst kom man trea 2002. Vissefjärda spelar i rödvit randiga tröjor och röda byxor och röda strumpor och tränas av Jonas Svensson som även spelar på mittfältet i laget. Hemmaplanen heter Widavallen.














Vy över Widavallen, bilderna är tagna i april












Det är här som Johansfors ska få sin revansch för vår 1-3 förlust hemma på IP i våras



För att ta pulsen på Vissefjärda innan match så intervjuade jag Henrik Martinsson, 33 år som enligt deras hemsida gör sin elfte säsong i klubben.

1. Hej Henrik, hoppas sommaren varit till belåtenhet så härlångt.Nu stundar återigen ett derby mellan Vissefjärda och Johansfors. Hur är känslan så här inför matchen?
Känns bara bra. Det ska bli kul att möta Johansfors igen, denna gång på hemmaplan. Vi hoppas på mycket folk och trevlig inramning på matchen. Innan kommer vi att ha ett fotbollscafé där det bland annat ska talas om minnen från förr. Kan säkert bli trevligt.

2. Ni har gått som tåget under vårens matcher och leder serien ganska så klart. Vad har stämt enligt dig för laget?
Hög lägstanivå, och att vi har varit starka genom en hel match. Merparten av matcherna har vi också tagit ledningen tidigt i matchen vilket givetvis är en trygghet. Det har också varit en stark lagmaskin, där många kan spela på olika platser vilket gör att vi inte har varit så sårbara för
skador.

3. Även om ni har spelat bra och vunnit nästan samtliga matcher utom en oavgjord är det något som du tycker kan förbättras i Vissefjärdas spel?
Ibland har vi haft lite för bråttom fram för att avgöra. Vi borde vara bättre på att behålla bollen inom laget.


4. Ni ramlade ut femman i fjol och hamnade då i Emmabodasexan. Är serien som du trodde innan starten eller har du ändrat uppfattning under seriens gång.
Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Många av lagen håller bättre kvalitet än väntat. Årets sexa är betydligt bättre än senast jag spelade i sexan med Vissefjärda (1999)


5. Vilka spelare har varit utropstecken i Vissefjärda?
Andreas Lennartsson har varit mycket bra från sin mittbacksposition. Sedan har vi två bra målvakter i Johan och Martin vilket ger en extra trygghet bakåt. Andreas "82" har också visat sig vara ett starkt nyförvärv vilket vi hoppades på inför säsongen.


6. Jag tycker det ska bli kul att ha en nypremiär mot er. Det är en match att se fram emot tycker jag, faktiskt en match man har längtat efter under sommaren. Hur ser du på att möta Johansfors hemma i ett derby som första match efter uppehållet.
Det blir ju en rivstart. Och skulle vi vara starka även på hemmaplan och ta tre poäng. Skulle vi även vinna nästa match mot St Sigfrid så måste man ju säga att det onekligen ser bra ut.


6. Förra derbyt mot Johansfors vann ni med 3-1. Vad avgjorde den matchen till er fördel.
Att vi var bättre som lag, med det vill jag säga att vi var jämnare på alla positioner Johansfors spelade lite för ensidigt vilket gjorde att vi inte kände oss så hotade.

7. Hur tror du matchbilden kommer att se ut på fredag och vad kommer att avgöra matchen till slut?
Jag tror nog att det blir tuffare i fredagens match. Dels för att det är första matchen efter sommaruppehållet, dels för att Johansfors lär vara rejält revanschusugna. Men jag tror att vi drar det längsta stråt på grund av att vi är starka på hemmaplan och det har varit bra fart på träningarna efter uppehållet.


8. Känner du många av spelarna i Johansfors?
Både ja och nej. Det finns ju en del som har spelat lika många år som jag. Peter Andersson och jag är ju jämngamla och har både spelat mot och med varandra. En del av de yngre spelarna har man inte så mycket koll på.


9. Hur tippar du att matchen slutar?
Som vårens möte. 3-1 till oss.


10. Du har spelat många år i klubben. Vad är Vissefjärdas styrka?
Lagmaskinen, och vår sammanhållning i klubben. Klubbkänslan har alltid varit stark i Vissefjärda.

11.Har ni redan firat seriesegern under semestern eller tror ni att någon lag har chans att komma i fatt er?
Vi har definitivt inte firat något i förskott. I fotbollens värld har det hänt mycket oväntat. Det är bara att se på förra året när vi ledde serien under våren. Och tillhörde toppskiktet av tabellen inför sista omgången och trillade ändå ur serien när serien var färdigspelad.

12. Har du någon hälsning du vill framföra norrut till Johansfors lägret.
Det gäller att ni spelar på topp om ni ska kunna klå oss, och jag hoppas på en trevlig och rolig match.

13. Är det något du vill tillägga som inte framkommit i intervjunfrågorna?
Hoppas att det blir mycket folk på höstens hetaste derby.

Tack Henrik för att du ville besvara mina frågor och ett litet lagom lycka till på fredag :-)

Inga kommentarer: