fredag, augusti 14, 2009

Inför Emmaboda kommuns hetaste derby: Johansfors IF










Johansfors säsong hittills måste sägas vara sämre än väntat. För ett lag som hade serieseger som målsättning innan säsongen är en tredje plats en missräkning. 23 poäng med sju segrar två oavgjorda och två förluster efter 12 omgångar är inte så illa egentligen, men i sexan och det gäller givetvis även Emmabodasexan har man inte råd att tappa några poäng om man ska vara med i toppstriden. Speciellt om man har lag som Vissefjärda med i serien som är våra derbymotståndare i kväll som har vunnit alla sina matcher utom en som slutat oavgjord.

Johansfors har haft lite otur med skador på nyckelspelare och det är en av orsaken till tabelläget. Det andra är att man har tappat en del av sitt självförtroende och det kom redan lite grann i andra omgången då vi endast fick 2-2 borta mot Lenhovda efter en hård kamp. Sen kom matchen mot Vissefjärda på hemmaplan och där fick vi stryk med 1-3 efter en relativ jämn match som gästerna vann rättvist. Redan där var vi efter Vissefjärda och har det rullat på.

Men Johansfors har ändå gnetat på under våren och det har inte varit några direkt sura miner utan man har kämpat hårt tillsammans och segern hemma mot Lenhovda i sista matchen innan uppehållet satt väldigt fint. Det var en jättestor lycka när segermålet kom på övertid (2-1) och oflytet vi haft under våren vändes till vår fördel. Så även om seriesegern teoretiskt sätt är i det närmaste borta så är det en en hård kamp om andra platsen där tre lag förutom oss har samma poäng. Det är Flygsfors/G. och S:t Sigfrid som har 23 poäng precis som oss. Men upp till Vissefjärda är det hela 11 poäng.

Kvällens match kommer bli en tuff historia för båda lagen. Det är en härlig match att starta höstsäsongen på, en match som man verkligen har längtat till under hela den hittillsvarande sommaren. Jag har goda förhoppningar att JIF kan ge Vissefjärda dess första förlust. Naturligt sätt borde Johansfors har en gnutta mer energi hos sig av revanschlustan för hemmaförlusten i våras. Vet att det är många spelare som gått och längtat efter denna match och att laddningen är på topp. Jag säger inte att Vissefjärda tar lätt på denna match. Tvärtom, ett derby är ett derby, och energin finns automatiskt där, men det kan ändå smyga in sig en underskattning hos hemmaspelaran inför matchen och det är något som Johansfors måste utnyttja för att vinna.
Man måste även sätta chanserna när de kommer och spela klockren försvarspel och gärna göra första målet. Det gäller och se möjligheterna och det gäller att förvalta den energi man har innan match till ett positivt spel ute på den gröna mattan.

Jag förväntar mig ett Johansfors som går in med respekt för motståndarna men med tron på seger. Kampen och den bästa viljan hos något av lagen blir det som avgör denna match och visar vilket av derbylagen som kommer att avgå med segern. Jag hoppas verkligen det blir Johansfors tar chansen att göra en bra match och ge sig själva en väldigt bra start på höstsäsongen. Vi behöver verkligen poängen och ska det bli någon som helst spänning i serien om seriesegern så är det sista chansen för det i kväll. Det är som sagt var elva poäng som skiljer lagen emellan så låt oss börja den "omöjliga" upphämtningen genom att vinna i kväll.


Tyvärr blir det ingen spelar intervjuv pga tekniskt strul men det kommer röster från Johansfors lägret efter kvällens match.

Johansfors IF bildades 16 juli 1929 och bruksamhället fick alltså sitt egna fotbollslag. Om de tidiga åren kan ni läsa om på den officiella hemsidan. Under 1970-talet spelade JIF i DIV 4 med stor framgång då man var med i toppen. Kulmen nåddes 1980 med en säsong i trean. Förutom åren 68 och 80 spelade Johansfors 26 år i fyran fr.o.m. uppflyttningen 1955 vilket bör noteras som en aktningsvärd prestation av föreningen.

Men efter några år på åttitalet var man tillbaka i femman där man i början höll till i toppen men allt eftersom åren gick hade man svårare att hävda sig bland topplagen. Det slutade att man hamnade i sexan 1993. Efter ett par mellanår i sexan gjordes en satsning inför säsongen 96 vilket resulterade i avancemang till femman via kval. Framgångsvågen rullade vidare även 97 då man som nyuppflyttad gick direkt till serieseger. Laget klarade första året i fyran, men lyckades inte klara sig kvar.

2004 åkte man ur femman men var tillbaka redan 2006 efter att DIV 6 sejouren bara blivit ett årig. Två säsonger blev det i femman innan det var dags igen att ta hissen ner i sexan 2007 efter en jobbig höstsäsong det där mesta gick snett.


Numera har klubben endast herrfotboll men under de gånga åren har det bedrivits ishockey, damfotboll, innebandy för både herr och dam, bordtennis och gymnastik. Laget spelar vitblåa tröjor, blåa byxor och vita strumpor. Hemmaplanen heter Johansfors IP

Officiell hemsida: http://www.johansforsif.se/

Inga kommentarer: