onsdag, augusti 12, 2009

Allvarliga brister i den svenska asylprocessen

Ekot har i en serie reportage granskat Sveriges hantering av asylärenden som rör kristna från Irak. Granskningen belyser tydligt de mycket allvarliga brister som utmärker den svenska asylprocessen idag och bekräftar den kritik som vänsterpartiet riktat under längre tid. Den bekräftar också att den allt hårdare praxisen inom asylprocessen försvårar möjligheterna för asylsökande att få sin sak rättvist prövad i Sverige.

Vänsterpartiet ställer därför tre krav på åtgärder för att återupprätta humaniteten och för att uppnå en godtagbar nivå på rättssäkerheten i asylprocessen:

- Ingen ska avvisas till länder i väpnad konflikt eller med svåra inre motsättningar. Ett tydligt exempel är just personer som tillhör religiösa minoriteter i Irak som helt uppenbart riskerar allvarlig förföljelse om de skickas tillbaka. Ett förtydligande måste göras för att lagen ska användas som riksdagen beslutat och i linje med folkrättens och humanitetens krav.

- Sverige måste omedelbart säga upp de återtagandeavtal om asylsökande som tecknats med länder som befinner sig i väpnad konflikt eller svåra inre motsättningar. Det gäller både Irak och Afghanistan där det är uppenbart att säkerheten inte kan garanteras.

- De allvarliga rättssäkerhetsbrister som finns i asylprocessen måste skyndsamt rättas till. De osakliga praxisskillnader mellan olika enheter och domstolar kräver att förtydligande görs bland annat när det gäller hanteringen och värderingen av landinformation. Men också asylsökandes rätt till muntlig förhandling som i dag inte uppfylls och om att Migrationsverket inte ska kunna utse sin egen motpart genom att utse offentliga biträden till asylsökanden.

Inga kommentarer: