Det frågar sig Lars Ohly, partiledare, och Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Och har med hjälp statistik från Riksdagens utredningstjänst tittat närmare på vad som faktiskt har hänt i samhället de senaste 3 åren.
Målet med jämställdhetspolitiken borde väl vara att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv? Dessvärre har regeringen med sin förda politik förvandlat jämställdhetsmålen till tomma floskler. Socialförsäkringarna har monterats ner, inom välfärden väntar omfattande nedskärningar och skatterna har sänkts mest för män med höga inkomster.
En ny rapport från Sveriges kvinnolobby visar att regeringen inte ens lever upp till sina egna prestationsmål för jämställdhetsarbetet.
Enligt RUT (Riksdagens utredningstjänst) har den genomsnittliga årliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 12800 kr sedan 2006. Det motsvarar drygt 1000 kr per månad. Att inkomstskillnaderna ökar så kraftigt är alarmerande.
Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik, består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna och haft en exceptionellt god inkomstutveckling (Källa: Riksdagens utredningstjänst Dnr 2009:810).
Den ökade fattigdomen på 3 procent bland kvinnor motsvarar enligt våra beräkningar cirka 161 000 fler fattiga kvinnor efter tre år med borgerlig regering. Fattigdomen ökar även bland barn med ensamstående föräldrar, oftast mammor. Enligt beräkningarna från RUT har fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar ökat från 19 procent 2006 till 30 procent 2009.
Vi kan redan nu se konsekvenserna av regeringens högerpolitik. Siffrorna talar sitt tydliga språk, regeringen har tagit ett stort steg bakåt när det gäller både jämställdhet och jämlikhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar