söndag, augusti 09, 2009

Semesterns sista resa, Del 1- Taberg

På onsdag är det dags för mig igen att återgå till arbetet efter fyra veckors härlig semester. Därför blev gårdagens resa den allra sista på semstern. Färden gick norrut mot Vättenbygden med Visingsö som slutmål. Första stoppet blev Tabergs topp som ligger 15 km söder om Jönköping. Toppen når 343 meter över havet och är med detta Smålands näst högsta punkt. Berget reser sig med ett 121 meter högt stup ovanför orten Taberg, som ligger på bergets ostsida. Här har man vid klart väder en sju mils utsikt över landskapet och ser men åt norr ser man Jönköping, södra Vätten och en bit av Visingsö

Berget bildades för 1,2 miljarder år sedan. Berget har imponerat i alla tider. Här har man hittat mer än 400 arter blomväxter och ormbunkar. Här möts mellaneuropeiska växter och fjällväxter och faunan är rik med b la sandödlor, kungsfiskare, strömstarar och fladdermusarter varav sex övervintrar i närbelägna gruvan. Redan på 1400-talet började man bryta järnmalm här och järnet från Taberg blev världsberömd för sin höga kvalité. I dag är hela Tabergsområdet ett naturreservat till glädje för oss turister.
Här ser man tydligt hur brant Tabergs topp är. Upp på toppen finns Toppstugan där man kan äta och dricka gott och njuta av utsikten. Dit upp ska jag nuMen det är inget ansträngande att ta sig upp hit om man väljer bilen. Man kan köra ända upp till toppen. Men man kan också vandra från orten Taberg upp till toppen om man så önskar.
Här en vy mot söder från toppen,.


Ute på branten stup. Man kan känna den hissnande magkänslan när man tittar ner.


Vy mot Öster där man kan se orten som bär toppens namn.


Mot norr har man en vacker utsikt mot Jönköping och Vätten


Återigen en vy mot Taberg. Har zoomat in orten med kameran så att det ser ut som ett flygfotoToppstuganDen gula byggnaden är ett hotell som finns vacker beläget vid toppens fot.

Inga kommentarer: