lördag, juni 02, 2012

Därför tar vi debatten

I torsdag förra veckan fick vänsterpartiet i Emmaboda via media en ”inbjudan” av nazistiska partiet Svenskarnas parti som vill debattera ”svenskhetens betydelse i framtidens Emmaboda”. Vad detta betyder konkret är svårt att veta men vad vi vet är vilket samhälle vi vill ha, ett samhälle byggd på alla människors lika värde, byggd på mångkultur, byggd på demokratisk grund som innebär bl.a. yttrandefrihet, religionsfrihet, pressfrihet och att man tar till vara alla människors positiva kraft oavsett ursprung för att bygga ett harmonisk samhälle.

I vår framtidsvision är samhället fritt från rasism och Sverige har en human och rättssäker flyktingpolitik som uppfyller internationella konventioner. Vi är mycket kritiska till den nuvarande flyktingpolitiken och vill genomföra en rad förändringar för en solidarisk, human och rättssäker asylpolitik, både i Sverige och på EU-nivå. Lagen måste ändras så att bland annat ingen avvisas till krig, att barns, kvinnors och HBT-personers flyktingskäl tas på större allvar och att det öppnas lagliga vägar till Sverige och EU för att söka asyl.

Mot detta står Svenskarnas parti vars rötter kommer från Nazismens ideologi. Vars intressesfär står i totalt motsatsförhållande till vår idévärld. I deras värld finns ingen demokrati utan samhället ska styras av en elit, Man ser skillnad på människor och delar in dem i olika fack och vill ha ett helt etnisk svenskt Sverige där utlandsfödda inte ska ha några positioner i samhället. Man vill stoppa invandringen och flyktingmottagandet till Sverige och utvisa alla som inte passar in enligt deras mall. Deras avsaknad av solidariska värden är påtaglig. Det är deras inskränkta nationalism mot vår öppna Internrationalism som står mot varandra.

Vänsterpartiet i Emmaboda har alltid varit tydliga i vår avsky mot rasistiska tendenser i samhället. Vi har alltid sett våra invandrare och flyktingar som en välkommen resurs i Emmaboda. Vi har arbetat både praktiskt och inom politiken med flyktingfrågor och med våra nyanlända kommuninvånare. Vi vill att de ska ha en positiv bild av Emmaboda och att de ska känna sig välkomna hit.

Vi har alltid tagit debatten mot dessa mörkrets krafter och vi är inte rädda att göra det denna gång också. Vi ska vara en motkraft och inte låta deras rasistiska budskap stå oemotsagda. Vi ska visa att det finns en antirasistisk kraft i Emmaboda kommun som står upp för allas likas värde. Det är en debatt vi alltid kommer att vinna och vår trovärdighet i dessa frågor kommer alltid att vara högt och respekterat. Tackar vi däremot nej till debatten kommer vi nästan alltid att förlora och rasisterna får möjlighet att rida på martyrvågen i framtiden och det tänker vi inte låta dem göra.

Vänsterpartiet är ett parti där allas lika värde är ett centralt begrepp i vår politik. Ingen ska diskrimineras oavsett klass, kön, religiös hemvist, sexuell läggning, funktionshinder, ålder m.m. Mångfalden i ett samhälle är något som gynnar alla och det är därför vi tar debatten var den än uppstår. Men vi kommer att inte ställa upp i debatten huvudlöst utan ställa specifika krav på debattens utformning men vi är väldigt tydliga med att något samarrangemang är det inte frågan om. Kraven återkommer vi med skriftligen då vi ska skriva ner dem på vårt nästa ordinarie styrelsemöte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukt att ni lägger er på rygg för nazisterna. Förtår ni inte att ni gör precis som de vill, de utnyttjar demokratin i sina dunkla syften och ni om några borde säga ifrån. Ni har inget att vinna på debatt medan nazisterna har allt att vinna. Ni ger dem legitimitet hur mycket ni än vinner debatten. Det här är vad de väntat på, att framstå som ett parti bland alla andra och på samma vilkor som ett etablerat parti. Har vi alla inte lärt oss något av Sverigedemokraternas framgångar? precis samma visa där ju. Gör ni det här kan jag lova att de kommer göra er sällskap i kommunfullmäktige efter nästa val.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Anonym.
Vi lägger oss inte på rygg för nazisterna, tvärtom. Det är vikigt att ta debatten med dessa mörkrets krafter, det är precis det vi inte gjorde med Sverigedemokraterna och se vad som hände. De är inget parti som alla andra och det är därför vi ska ställa krav på vårt deltagande i debatten.

Vi har allt att vinna på en debatt och en politik som vi är trygga med. Ett parti som har medmänsklighet, solidaritet som ledstjärna vinner alltid.