torsdag, juni 21, 2012

Sommarsolståndet

Klockan 01.09 (sommartid) i natt nådde solen sin nordligaste punkt och sommarsolståndet inträffade. Många tror att midsommar och sommarsolståndet är samma sak men det är det inte riktigt. Midsommar är en högtid som vi firar dels till minne av Johannes Döparens födelsedag som den kristna kyrkan valt att förlägga just till midsommar och dels uppmärksammar vi att det är årets längsta dag. Midsommarafton är alltid en fredag och den kan infalla mellan 19 juni och 25 juni beroende på vilket datum fredagen har närmast sommarsolståndet medan midsommardagen är lördagen därpå. Det innebär att midsommar och sommarsolstånd oftast inte inträffar samtidigt.


Solen syns mest just i dag på sommarsolståndet om det inte är mulet förstås

Sommarsolståndet är som tidigare nämnts en exakt tid då solen når sin nordliga position och det innebär att dagen är som längst och natten som kortast.Det infaller alltid den 21,22 juni beroende var på norra jordklotet man befinner sig. I år inföll den alltså i Sverige klockan 01.09 16 torsdagen den 21 juni. Men i  Nordamerika t ex. var det fortfarande den 20  juni när sommarsolståndet inträffade. Om man befinner sig långt ner på södra halvklotet är det omvänt så till vida det är den längsta natten och kortaste dagen.

Efter i dag så vänder det sakta och vi går mot mörkare tider igen fram till Vintersolståndet som inträffar den 21 december då solen återigen börjar sin bana norrut. Men vi kommer i minst en månad till få njuta av ljusa sommarkvällar till glädje för många.

Inga kommentarer: