fredag, juni 08, 2012

EM i fotboll börjar i dag- Grupp A

Nu är det inte många timmar kvar till det är avspark i öppningsmatchen mellan hemmanationen Polen och Grekland i grupp A. Matchen spelas på National Stadium i Warszawa. Övriga lag i gruppen är Ryssland och Tjeckien och dem möts senare i kväll på Miejski Stadion i Wroclaw. A-gruppen ser väldigt jämn ut och kan gå nästan hur som helst.

Men Polen som dels har ett bra lag på pappret men även hemmaplan blir farliga. Men i de tidigare slutspelen har det låst sig för Polen, vi får se om hemmaplan kan ge dem trygghet. De bägge Dortmundspelarna backen Lukasz Piszczek mittfältaren Jakub Blaszczykowski och anfallaren Robert Lewandowski är lagets stora stjärnor och som ska göra det framåt för Polen. De kan varandra utan och innan och de var i allra högsta grad de bidragande orsakerna till att Dortmund vann
Bundesliga i år. Även målvakten Wojciech Szczesny från Arsenal är en nyckelspelare som håller hög internationell klass.

Ryssland är det andra förhandsfavoriten att gå vidare men det blir redan i kväll en nyckelmatch då Tjeckien står för motståndet. Ryssland suktar efter en landslagsframgång och kanske den kommer nu. Ryssland har ett jämn bredd på truppen och inga direkta nyckelspelare förutom målvakten Igor Akinfeev, CSKA Moskva. Nyligen återkommen efter en långtidsskada så vi får se hur bra han är. Ryssland släppte endast in fyra mål på 10 matcher i EM-kvalet, dock ska sägas att motståndarna med all respekt inte var av bästa slag. Rysslands stora framtidsman, den 21 årige Alan Dzagoev, CSKA Moskva jagas av de stora klubbarna i Europa så för honom är EM ett stort skyltfönster. Redan nu är han en av dem man hoppas på i Ryssland.

Grekland får det svårt att ta sig vidare, men det hade man 2004 också och då vet vi hur det gick, EM-guld.  Man är kända för sin starka defensiv och här får de andra lagen något att bita. De stora ekonomiska bekymren landet har glöms bort för ett ögonblick när landslaget ikväll 
springer in i öppningsmatchen i Warszawa. Frågan är om de räcker till att gå vidare eller om det tar slut redan efter tre matcher. Man kan inte bortse från det politiska läget i landet, antingen så stärks laget av det eller så tappar man all fokus på fotboll. Kvällens match kommer att visa vart åt det lutar.

Tjeckien möter Ryssland i sin öppningsmatch i kväll och det är en nyckelmatch givetvis även för dem. Man har möjlighet att ta sig vidare från gruppen men då krävs det nog seger i kväll. Tjeckerna har rutin, bara tre spelare i truppen är under 25 år. Lagets två fixstjärnor är den 30 årige rutinerade Chelseamålvakten Petr Cech och mittfältaren Tomáš Rosický från Arsenal. Enligt uppgifter är försvaret lagets svagare del medan mittfältet är den bästa. Ska man titta på framtiden så måste man nämna Václav Pilar 23 åringen från Viktoria Plzen. Liten, snabb och teknisk och kan nog luckra upp vilket försvar som helst. Frågan är om förbundskaptenen vågar satsa på Pilar redan i kväll?

Grupp A
8 juni Polen – Grekland 18:00, Warszawa (SVT)
8 juni Ryssland – Tjeckien 20:45, Wroclaw (TV4)
12 juni Grekland – Tjeckien 18:00, Wroclaw (SVT)
12 juni Polen – Ryssland 20:45, Warszawa (TV4)
16 juni Tjeckien – Polen 20:45, Wroclaw (SVT)
16 juni Grekland – Ryssland 20:45, Warszawa (TV4
)

Inga kommentarer: